Afbeelding
Wie wil er niet altijd thuis blijven wonen? cover

Wie wil er niet altijd thuis blijven wonen?

Gewikt en gewogen

Dankzij de verhoogde gezondheidszorg worden we jaar na jaar allemaal ouder. De Vlaamse bevolking vergrijst . Vandaag is 1 op de 5 Vlamingen 65-plusser. Het aandeel 85-plussers ligt op 3,1%, net iets boven het gemiddelde van de EU (2,9%). Het merendeel van de ouderen wil zolang mogelijk thuis blijven wonen, in de vertrouwde, zelf opgebouwde omgeving. Een woonzorgcentrum schrikt velen af. Hoe moeten zij dit aanpakken?

Om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, kan men verschillende zaken doen: de woning aanpassen, hulp thuis laten komen en vrienden, familie of kennissen inschakelen. Onze redacteur Freddy Michiels heeft een gids samengesteld die iedereen die hulpbehoevend is, wil inspireren.

Freddy Michiels: “Mijn moeder woonde alleen op haar appartement tot ze 99 was. Op advies van de huisarts stelde ik voor de woning aan te passen aan haar beperkte mobiliteit: tapijt wegnemen, een luie stoel minder in de woonkamer zodat ze zich met haar rollator veiliger in huis kon bewegen. Dat wilde ze niet. Daarvoor was ze te trots. Enkele maanden later gebeurde het onvermijdelijke: ze viel voortdurend, geraakte niet meer recht en had hulp nodig. De veiligheidsknop die ze om de hals droeg, vergat ze gewoon in te drukken. Er moest ingegrepen worden. Een woonzorgcentrum was het onvermijdelijke alternatief. Ze is er nooit gelukkig geweest. Ze miste haar eigen, vertrouwde woning. ‘Had ik maar naar u geluisterd’, zei ze vaak al wenende. Uitgerekend op dat ogenblik contacteerden enkele dames uit de thuiszorg mij om ervoor te zorgen dat zij meer aandacht krijgen voor het werk dat zij doen. Onder hun begeleiding is uiteindelijk het boek ‘De Gids om altijd thuis te kunnen blijven’ tot stand gekomen. Ik wou anderen het verdriet besparen dat ik mijn moeder ongewild had aangedaan.”

Het boek ‘De Gids om altijd thuis te kunnen blijven’ is een praktische handleiding die je leert wat je kan doen om zolang mogelijk thuis te blijven wonen. Het boek brengt een praktisch overzicht van alles waarmee je rekening dient te houden, met aandacht voor mantelzorg, veiligheid, mobiliteit, hygiëne, comfort, psychisch welbevinden, revalidatie en waardig en zonder zorgen ouder worden. Het is uitgegeven in een handig formaat (A5) en telt 144 bladzijden nuttige informatie.

Deze gids is gratis beschikbaar dankzij de medewerking van verschillende instanties en organisaties uit de zorgsector. ‘De Gids om altijd thuis te kunnen blijven’ kan gratis gedownload worden via de website www.freddymichiels.com.

Wie een gedrukte versie thuisbezorgd wil krijgen, kan die via dit kanaal ook aanvragen. Dan moet er alleen 5 euro betaald worden voor de verzendingskosten.

Ook gratis af te halen bij WinDistributie Borsbeeksesteenweg 70 2100 Deurne 03 298 90 40 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 09 en 16 uur)

Info: 0475 69 76 43

Afbeelding