Afbeelding
Jommeke voert actie tegen zwerfvuil in Wilrijk cover

Jommeke voert actie tegen zwerfvuil in Wilrijk

Gewikt en gewogen

Zwerfvuil blijft een pest. Afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis, het is ook duur voor de overheid. De opruiming kost jaarlijks miljoenen euro’s. In Vlaanderen gaat het om duizenden tonnen afval per jaar. Wilrijkenaar Jean-Paul Meus trekt al meerdere jaren dagelijks gedurende tien minuten op pad om zwerfvuil op te ruimen, zoals we vorig jaar al schreven. Het district Wilrijk huldigt nu ook een andere Wilrijkenaar, omdat hij al vele jaren aandacht voor het opruimen van zwerfvuil predikt: jeugdheld Jommeke.

Wilrijk is het geboortedorp van Jommeke. Zijn geestelijke vader (Jef Nijs) ontwierp en tekende zijn eerste verhaal in Wilrijk. Sindsdien zijn de stripfiguur en het Geitendorp onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jommeke en zijn vrienden zijn al geruime tijd terug te vinden op de gigantische stripmuur langs de expresweg R11, een mozaïek aan de gevel van ‘t Vlaams Stripmuseum en tal van nutskasten.

De Plastieken Walvis

Zopas werd een nieuwe Jommeke-blikvanger ingehuldigd in het Wilrijkse Park Steytelinck. In de vijver prijkt voortaan ‘De Plastieken Walvis’, een circulair kunstwerk, gebaseerd op de gelijknamige onderzeeër uit de strips van Jommeke.

De Plastieken Walvis is de onderzeeër van professor Gobbelijn, waarmee Jommeke en zijn vrienden tal van avonturen beleven. Kunstenaar Luc Cauwenberghs maakte een replica met recyclagemateriaal, zwerfvuil en metaalafval dat werd aangeleverd door de bedrijven ISVAG en Belgian Scrap Terminal. Het kunstwerk is het slotakkoord van een sensibiliseringscampagne die het district opzette met Standaard Uitgeverij en DEME. In het voorjaar bezochten leerlingen van tien Wilrijkse basisscholen een pop-uptentoonstelling waar ze meer te weten kwamen over zwerfvuil en hoe we plasticvrij kunnen leven.

Het project startte met een brief van een paar kinderen van het eerste leerjaar aan het districtsbestuur die lieten weten ongelukkig te zijn met het vuil dat ze zagen rondslingeren.

Districtsburgemeester Kristof Bossuyt: “Samen met Jommeke brengen we alle kinderen bij wat de gevolgen zijn van zwerfvuil en hoe recycleren werkt. Soms past een plaatje perfect zoals hier met De Plastieken Walvis. De innige band tussen Jommeke en zijn geboortedorp Wilrijk wordt met dit circulaire kunstwerk alleen maar versterkt. We zetten in Wilrijk sterk in op bewustmaking rond zwerfvuil. Er was een scholenproject in het voorjaar, maar we zijn vooral fier op de ruim 400 inwoners die zich regelmatig inzetten als straatvrijwilliger. Daarnaast steken de Wilrijkse jeugdbewegingen twee keer per jaar de handen uit de mouwen tijdens grote opruimacties die ISVAG samen met hen opzet. De Plastieken Walvis staat vanaf nu symbool voor die inzet.”

Wandel eens naar het Park Steytelinck en bewonder er in de parkvijver het mooie en symbolische kustwerk van Luc Cauwenberghs.