Afbeelding

Ruimte

Fik blogt

In de lente lijken de dagen meer ruimte te krijgen. Het blijft langer licht en de aangename temperaturen nodigen ons uit om naar buiten te gaan. In de lente en de zomer valt buiten ook zoveel meer te beleven. Je merkt aan al wat leeft dat Moeder Natuur ontwaakt uit haar diepe winterslaap. De vogeltjes fluiten en bomen en struiken tooien zich weer met frisgroene bladeren. Nog even en bloemen en bloesems prikkelen onze zinnen ... 

Het leven kent zijn seizoenen

Onze rijke taal beschrijft veel momenten in ons leven aan de hand van de seizoenen. Zo voelen we vlinders in de buik, oogsten we wat we zaaien, zien we soms zwarte sneeuw en als we ouder worden dan komen we in de herfst van ons leven. Dat de seizoenen zich iedere keer opnieuw opvolgen is een zekerheid. Toch is elk jaar uniek omdat elk seizoen, elke maand, elke week, elk moment nooit identiek is aan het vorige. Welk seizoen het ook is, we vullen zelf onze dagen in.

Lente doet herleven

De onophoudelijke cyclus van jaargetijden laat ons echter niet onberoerd. Hoewel sommigen beweren dat de herfst en zelfs de winter hun favoriete seizoen is, draagt iedere nieuwe lente het potentieel in zich om opnieuw levenskracht te schenken. Het is verstandig en wijs om ons met al onze zintuigen open te stellen voor de levensenergie die ieder jaar opnieuw uitgaat van de lente. Ze is hét bewijs dat het leven zich steeds herpakt en doet ons vermoeden dat er aan leven geen einde komt. 

Licht en lucht

Licht en lucht zijn absoluut nodig om te kunnen leven. Bij het begin van de lente worden de dagen opnieuw langer dan de nachten. De lente brengt letterlijk en figuurlijk licht in ons leven. Bovendien stijgen de temperaturen en gaat alles weer groeien, waardoor we naar buiten willen. Zo verleidt de lente ons als het ware om meer te genieten van gezonde buitenlucht. 

Geef lente aan elkaar

De lente toont ons hoe belangrijk licht en lucht zijn. Net zoals planten licht en lucht nodig hebben om te groeien en te bloeien, heeft ook de mens ruimte nodig om zichzelf te ontwikkelen tot zijn of haar beste versie van zichzelf. Dit licht en deze ruimte ontvangen we bij gratie van de mensen waarmee we samenleven. Het is een wisselwerking en ik kijk uit naar de dag waarop het een groepswerk wordt waarvoor iedereen zich graag engageert.

“Ruimte in je hoofd, geeft ruimte aan je hart.”

Fik Verbiest