Afbeelding
Two white and black head silhouettes united by heart shape inside them on turquoise blue. Unity, tolerance, peace, love concept. Flat design. Eps 8 vector illustration, no transparency, no gradients

Hoofd

Fik blogt

Ieder mens is uniek. We hebben allemaal een beenderstelsel, organen, spieren, een hoofd, ... en toch ervaart iedereen het leven op zijn of haar eigen, unieke manier. Met hoeveel mensen we ook samenleven en wat we elkaar ook vertellen of laten voelen, diep vanbinnen ervaren we ons leven helemaal alleen.

Denken is reizen

Mensen bewegen zich fysiek doorheen de ruimte en interageren op die manier met hun omgeving en met elkaar. Deze fysieke mobiliteit betekent echter niets, vergeleken met het vermogen van onze geest. Ons hoofd is als het ware een oneindige multidimensionale ruimte waarin we voortdurend onderweg zijn. Soms geraken we erin verdwaald, soms komen we er thuis. Dan weer vinden we er zekerheid en geborgenheid, terwijl we ons even later bedreigd en angstig voelen. Soms ontdekken we er nieuwe ‘plaatsen’, die we voorheen niet kenden. Kortom, ons brein is een fenomenaal orgaan. Het stuurt de rest van ons lichaam aan, stelt ons in staat om onze talenten te gebruiken en te ontwikkelen en heeft bovendien een enorme impact op ons welzijn. De kracht van onze gedachten is veel groter dan we doorgaans denken.

Wetenschap en technologie dicteren de wet

We leven in een wereld waarin wetenschap en technologie ons denken meer dan ooit beïnvloeden. Misschien wel terecht, omdat ze de mensheid enorm veel zekerheid en comfort hebben gebracht. Ondanks al wat we meten en weten, zouden heel wat zaken toch anders en beter kunnen. Zo zijn we, ondanks onze hoge graad van beschaving, vaak niet gelukkig. Steeds meer mensen geraken uitgeput en worstelen met de vraag of hun leven en werk nog wel zin hebben. Terwijl men ons aanspoort om ‘solidair’ te strijden tegen een virus, stijgt in de marge het aantal burn-outs zienderogen en vormen ellenlange wachtlijsten een verwerpelijk spinrag van menselijk leed.

Het hart als kompas

De vraag hoe we het tij kunnen keren dringt zich op. Voor mij is slechts één weg mogelijk en dat is de weg van het hart. Het hart mag dan wel gewoon een spier zijn, die het bloed rondpompt in ons lichaam. Voor heel wat mensen is zij het centrum vanwaar de liefde opereert. Politiek, economie, wetenschap, religie en technologie zijn belangrijke domeinen die ons leven bepalen. De uitdaging bestaat erin om deze domeinen te blijven organiseren vanuit het hart en de ziel en minder vanuit onze ratio. Laten we met hart en ziel de liefde een nieuwe kans geven ...