Afbeelding

Perfectionisme ...

Fik blogt
 

In min of meerdere mate wordt iedereen ermee geconfronteerd en eigenlijk is het niet eens zo héél erg. Streven naar beter zet je in actie en brengt je vooruit in het leven. Wanneer je ‘gewoon beter’ wil bereiken, kan je daar naar werken en wellicht resultaten behalen waarmee je tevreden bent. Het gevaar zit echter in hóe goed je wil zijn. Bekijk jezelf in de spiegel … Helemaal goed? Of kan het hier en daar wat ‘beter’, wat slanker, wat voller, wat gespierder of wat strakker? En hoe is de relatie met je kinderen? Ben je niet streng genoeg of wil je consequenter zijn? Of wil je juist zachter voor ze zijn en hen meer tijd geven? Ben je wel de beste vriend of vriendin die je kan zijn, de vriendelijkste of meest behulpzame collega? De sensueelste minnaar of minnares voor je partner, ...
Als je jezelf hierin herkent, ga dan even op de rem staan! Werken aan ‘beter’ is prima. Continu streven naar perfectie komt voort uit een diepgewortelde overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Hoe sterk deze is ingebakken houdt rechtstreeks verband met hoe hard jij je best doet om beter te doen ... Zo’n overtuigingen neem je over van je opvoeders in je kindertijd. Wat je er nu mee doet, als volwassene, dat is aan jou. Blijf je hierin geloven of leer je jezelf te aanvaarden …?
Vaak wordt dit hele proces ook geprojecteerd op de anderen en maken mensen onbewust de keuze om anderen te bekritiseren als imperfect. Dat is gewoon gemakkelijker ... Je partner is dus niet de perfecte hulp in huis of niet de perfecte ouder waar jij op hoopte, is niet lief genoeg, niet sportief genoeg ... of te veel van al hetgeen jij niet goed vindt!
De hamvraag is: ‘Vind jij jezelf goed genoeg?’ Het antwoord mag gerust ‘neen’ zijn! Besef dat streven naar beter prima is en vooral dat perfectionisme de snelweg is naar een burn-out je kan het niet eeuwig blijven volhouden, een depressie waarom nog proberen, het is toch nooit goed genoeg, ongewild single wie wil mij nu?,
Tip: kijk eens in de spiegel en benoem wat je wél goed vindt aan jezelf. Hoe klein en onbenullig het ook lijkt, hoe moeilijk het misschien ook is in het begin. Het is een eerste stap in het proces van jezelf graag zien. Veel succes!
 
Fik.verbiest@periodiekske.be
Met dank aan en gebaseerd op de blog van mijn goede vriendin Tania Mörantz van www.equignosis.be
Afbeelding