Afbeelding

Laat met Pinksteren het vuur in jezelf ontwaken

Fik blogt

Pasen ligt alweer meer dan 50 dagen achter ons en ondertussen zijn we aanbeland in de week van Pinksteren. Exact 10 dagen na Zijn Hemelvaart stuurt Jezus Christus, zoals Hij dat zijn leerlingen had beloofd, de Heilige Geest. Volgens de grondwet van onze Christelijke beschaving, m.n. de Heilige Schrift, daalde de Heilige Geest destijds in vurige tongen neer boven de hoofden van de aanwezige gelovigen. Op wonderbaarlijke wijze kon men elkaar begrijpen, welke taal men ook sprak! Enthousiast verkondigde men luidruchtig het evangelie en dat lokte zodanig veel volk dat dit moment wordt beschouwd als de ‘geboorte’ van de Christelijke Kerk. Volgens de overlevering bracht apostel Petrus met zijn vlammende toespraak 3000 volgelingen op de been. Deze bekeerlingen zijn de ‘eerstelingen van de oogst’, een oogst die doorgaat tot de eindtijd begint. De tijd waarop alle, door God voorbestemde mensen (en wie zou dat verdorie niet zijn :)), tot bekering zijn gekomen …

Proficiat! Ondanks het feit dat geloof nog nooit zo ‘ver van ons bed’ was als vandaag, bent u een van de moedigen die bleef lezen. Als gevolg van de handelingen van te veel religieuze leiders en voorgangers, heeft ons christelijke geloof te kampen met een serieuze ‘burn-out’. Vergeef me de woordkeuze nu de vurige tongen van Pinksteren over ons heen zouden moeten dalen … Gelukkig volstaat een klein vonkje om een vuur aan te steken. En dat is het verhaal dat we vandaag moeten durven blijven vertellen. Samen met de energie die van ons geloof kan uitgaan, is momenteel ook de fut uit heel wat mensen verdwenen. Ik heb enerzijds begrip voor zij die niet langer geloven in de verhalen die hen als kind of zelfs als volwassene werden opgedrongen. Anderzijds kan ik begrijpen –weliswaar veel minder- dat een vurige geloofsovertuiging individuen zodanig kan hersenspoelen dat ze wandaden aanrichten die indruisen tegen alle redelijkheid. Werpen ze in beide gevallen niet het kind met het badwater weg?

Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan verhalen. Voor kinderen zijn dat sprookjes, voor bedrijven is het een zinvolle missie, anderen zoeken het in boeken, films of culturele centra. Blijkbaar halen verhalen heel wat potentieel in de mens naar boven en dat potentieel is niet altijd positief … Zal Pinksteren bij jou het vuur aanwakkeren om het beste uit jezelf te halen? Of doe je dat gewoon even zelf?

Fik.verbiest@periodiekske.be

Afbeelding