Afbeelding

Al Basha pakt uit met heerlijke tagineformule

Culinair

MORTSEL - Het Mortselse restaurant Al Basha is met zijn Egyptische specialiteiten al jarenlang een begrip in de stad. Sinds kort hebben ze naast hun vertrouwde stek een nieuwe telg geopend: Al Basha Tagine. Hier kan je op-en-top genieten van de traditionele Marokkaanse keuken. Zaakvoerder Ahmed Gaafar en zijn familie nodigde ons uit om eens te komen proeven van het nieuwe aanbod smakelijke gerechten. Het bleek een avond vol culinair genot te zijn.

Wat onmiddellijk opvalt in Al Basha Tagine is de warme, huiselijke sfeer die het restaurant weet op te roepen door de authentieke decoratie en gezellige sfeerverlichting. Ahmed wist ons trouwens te vertellen dat praktisch alles wat je in de zaak ziet ambachtelijk gemaakt is. De romantiek van Tanger of Marrakesh was nooit dichterbij. Openen doe je best met een lekkere cocktail van het huis, die je perfect voorbereidt op het gastronomische genieten dat je te wachten staat. Wat te denken van de ruime keuze aan voorgerechten bijvoorbeeld: bissara (een overheerlijke linzensoep), pastilla (bladerdeeg met kip of vis en amandelen en sjalotjes), een echte Marokkaanse salade, overheerlijke sardientjes enz. De tafel stond snel vol, de (mooi versierde) borden kon iedereen naar smaak en zin rijkelijk vullen.

En dan moesten de hoofdgerechten nog komen: een smakelijke mix van vis, vlees en vegetarische gerechten. Allemaal met evenveel liefde en zorg bereid. Het water liep ons alvast in de mond toen onder andere een tagine van kip, gekonfijte citroen en olijven werd gereserveerd, of eentje met mals lamsvlees, pruimen en amandelen. Om nog maar te zwijgen over de overheerlijke couscousbereidingen met bijvoorbeeld gestoofde kip, rozijnen, kikkererwten, humous of merguez. De keuze is divers, de smaken nog diverser en één ding merk en proef je doorheen de hele rit: vers, vers, vers! Hierna volgde nog die oh zo typisch bekende muntthee met baklava. Een zoete heerlijkheid waar onze zaakvoerder Fik Verbiest maar niet genoeg van kreeg.

Ahmed en zijn familie ontvangen je met open armen, de smaken, geuren en kleuren doen je wegdromen en op het eind van de avond verlaat je voldaan en zeker met dat beetje heimwee dit authentieke restaurant. Zo zou culinair genieten steeds moeten verlopen. Bij Al Basha kan het nog. Dankjewel!

Miel Van Bavel
Al Basha & Tagine – 03 888 89 00 – 03 283 83 16 – www.albasha.be - Antwerpsestraat 84 – 2640 Mortsel
Afbeelding
Afbeelding