Afbeelding
Dorine Mortelmans & Barbara Baltussen brengen Blumenstrauß cover

Dorine Mortelmans & Barbara Baltussen brengen Blumenstrauß

Beleven

Donderdag 27 oktober 2022 om 20:15 uur - Cultuurhuis Altena (kapel) in Kontich

In het concert Blumenstrauß brengen sopraan Dorine Mortelmans en pianiste Barbara Baltussen een boeket van liederen en pianosolowerken uit het wondermooie repertoire van onder andere Richard Strauss, Hugo Wolf en Edvard Grieg.

Elke bloem uit het boeket heeft haar eigen verhaal.
Een verhaal over dromen en ontroering, over de onvoorwaardelijke liefde van de roos, over een orchidee die er hartstochtelijk naar verlangt dichter bij de lelie te komen, over viooltjes die nieuw leven aankondigen ...

Sopraan Dorine Mortelmans en pianiste Barbara Baltussen gaan op ontdekking in het rijke repertoire voor lied en piano solo. Daarbij schuwen ze de klassiekers niet, maar exploreren ze ook nieuwe en onbekende werken. Ze nemen hun publiek mee in hun passie voor muziek, gekaderd door een thema, een rode draad.

Dorine en Barbara volgen elkaar al sinds hun studies aan het Antwerpse conservatorium. Ze bewonderen elkaars eigenheid, elkaars unieke manier van musiceren en de keuzes die ze maken op hun pad. Beiden zijn erg veelzijdig.

Dorine zingt in verschillende operahuizen en concertzalen, maar maakt ook regelmatig haar eigen projecten. Daarbij zoekt ze er altijd naar om muziek een kader te geven zodat het publiek meegenomen wordt in een verhaal. Ze is daarnaast ook yogalerares en verwerkt aspecten daarvan, zoals bijvoorbeeld meditatie, in haar concerten.

Barbara koos er bewust voor zich niet in één domein te specialiseren. Ze is de ene dag begeleidster op het conservatorium, de andere dag docente piano en de volgende dag soliste of kamermuzikante in een zeer divers repertoire.

De vele jaren ervaring die ze allebei hebben opgedaan, maakt dat ze in deze nieuwe samenwerking meteen een hoog niveau van samenspel bereiken en elkaar onmiddellijk inspireren en uitdagen. Hun karakters zijn erg verschillend en beiden weten zeer goed wat ze willen. Toch vinden ze elkaar in een bepaalde intensiteit, kunnen ze elkaar in evenwicht houden en perfect aanvullen. Dat is de basis van deze goede samenwerking op en naast het podium.

Dorine en Barbara maakten hun debuut als duo in januari 2021 tijdens de coronaperiode met een aantal online liveconcerten waarvan er een nog altijd te bekijken is op Evil Penguin TV. Daarnaast zijn ze te horen in Belgische en Nederlandse cultuurhuizen.

Een uniek liedduo, altijd klaar om het publiek te vervoeren ...Dorine Mortelmans


Dorine behaalde haar diploma Meester in de Muziek aan het conservatorium van Antwerpen. Ze vervolgde haar opleiding aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo en was verbonden aan Opera Studio Nederland.

Als liedzangeres en in kamermuziek is Dorine regelmatig te horen en maakt ze ook haar eigen projecten. Zo maakte ze bijvoorbeeld een voorstelling met liederen rond Pierrot, ze verzorgde een Brahmsrecital met David Van Looveren, zong recitals met Philippe Riga, deed meerdere gekostumeerde barokprojecten ...

Dorine werkte ook mee aan verschillende opera- en muziektheaterproducties.

Tijdens de seizoenen ’16-‘19 zong ze in verschillende rollen in Theater Bielefeld. In de zomer van 2019 was ze te horen als Blondchen in Die Entführung aus dem Serail tijdens het Mozartiade Festival in Brussel. Ze vertolkte de rol van Blondchen al eerder in de Zomeropera Alden-Biesen.

In de Munt was ze te horen als een van de zes nonnen in De Vuurengel (Prokovief) onder leiding van Kazushi Ono. In hetzelfde operahuis zong ze later Noémie in Cendrillon (Massenet), Haydn Amore, Little England, en cover voor Jano in Jenufa (Janacek) en Amour in Orphée et Euridice (Gluck/Berlioz).

In de Vlaamse Opera zong ze Stimme des Falkenen Hüter der Schwelle (Die Frau Ohne Schatten), Amore (Il ritorno d’Ulisse in Patria), Daughter (Akhnaten, Philip Glass) en middagconcerten met Händels Agrippina Condotta a Morire.

Daarnaast verzorgde ze als soliste concerten met verscheidene orkesten en koren. Ze werkte voor meerdere concerten met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

Dorine is ook yogalerares, gespecialiseerd in yoga voor zangers.

Barbara Baltussen

Barbara groeide op in een muzikale familie en begon op zevenjarige leeftijd piano te spelen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Sint-Niklaas in de klas van Johan Lybeert. Hierna vervolgde ze haar studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen, in de klas van Levente Kende en Heidi Henderickx, waar zij haar diploma “meester in muziek” behaalde in juni 2006. Ook studeerde ze aan het conservatorium van Amsterdam in de klas van Jan Wijn.

Daarnaast nam Barbara deel aan verschillende masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici zoals Jacob Lateiner, Elisabeth Leonskaja, Lee Kum-Sing, György Kurtàg, Charles Rosen, Udo Reinemann, Jard Van Nes, Rudolf Jansen, Rian De Waal e.a.
Barbara is laureate van diverse wedstrijden, waaronder Jong Tenuto, Cantabile, Axion Classics, E. Durletwedstrijd …

Als soliste werkte zij samen met dirigenten als Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Silveer Van den Broeck, Gert D’haese en Edmond Saveniers. Ze werkte ook met ensembles en orkesten als het Brussels Philharmonic, het Vlaams Radio Koor, Octopus Symfonisch Koor, Walpurgis muziektheater e.a.

Barbara kiest er bewust voor om zich als pianiste, in een wereld waar de mogelijkheden zeer divers zijn, niet in één domein te specialiseren, maar om als muzikante zo breed
mogelijk actief te zijn op meerdere terreinen. Op die manier ontstaat er een constante kruisbestuiving tussen die domeinen.

Zo werkt ze als docente piano aan de academie voor Muziek, Woord en Dans van Bornem, en in de Kunsthumaniora van Brussel. Daarnaast is ze een veelgevraagde begeleidster op freelance basis, en heeft ze een actief concertleven als kamermusicus en soliste. Ze is ook aangesteld aan het Koninklijk Conservatorium Brussel als begeleidster.
Als soliste werkte ze een soloprogramma uit met werk van uitsluitend vrouwelijke componisten en trad hiermee op in diverse concertzalen en op festivals, zoals het internationaal pianofestival in Quaregnon in 2010.

In juni 2014 creëerde Barbara het eerste pianoconcerto voor piano en ensemble van de jonge beloftevolle componist Gillis Sacré, dat aan haar werd opgedragen. Frank Nuyts componeerde in 2018 zijn 24ste en laatste pianosonate voor haar - ‘where the trail becomes a trace’- en deze zette ze op cd in januari 2019 (verschenen bij Hardscore Records).

Barbara is stichtend lid van Trio Khaldei.

Info & reserveren: info@orfeo.be of 03 449 16 27

Tickets: 16 euro, 5 euro voor -26 j. - Een abonnement kost 80 euro.

Meer info op orfeo.be

Uw reservering is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw in Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Zuidrand Klassiek! is een samenwerkingsverband tussen Streekvereniging Zuidrand en de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel en wordt ondersteund door de Vlaamse gemeenschap.

Foto: © Stillthetime

Afbeelding