Missing You vzw doorbreekt met ‘Doodgezwegen’ rouwtaboe onder jongeren
Missing You vzw doorbreekt met ‘Doodgezwegen’ rouwtaboe onder jongeren

Missing You vzw doorbreekt met ‘Doodgezwegen’ rouwtaboe onder jongeren

Maatschappelijk

Gratis vormingsaanbod om rouw en verlies bespreekbaar te maken op scholen

Al meer dan twintig jaar faciliteert Missing You lotgenotencontact voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de vorm van rouwgroepen, kampen en ontmoetingsdagen: bijeenkomsten die begeleid worden door een gedreven en deskundig team vrijwilligers. Daarnaast zette de organisatie de afgelopen jaren erg in op een andere belangrijke pijler: het bespreekbaar maken van rouw en verlies. Het proefproject ‘Doodgezwegen’ kadert hierin.

In het komende schooljaar krijgen veertig klassen in Vlaanderen de kans om in te tekenen op een gloednieuw vormingsaanbod door Missing You. Een team vrijwilligers trekt naar middelbare scholen om jongeren (16-18 jaar) op een laagdrempelige en toegankelijke manier mee te nemen in het thema van rouw en verlies. “Met dit vormingsaanbod willen we jongeren informatie en handvaten geven. Wat doet verlies met je? Wat als het op jouw pad komt? Of dat van een vriend(in)? Welke rouwmodellen zijn er? Hoe kun je troost bieden? Het zijn enkele onderwerpen die aan bod komen. De vorming zal deels klassikaal en deels interactief verlopen, alles om het thema op een maximale manier te doorvoelen én samen te bespreken”, aldus Tine Depoorter, algemeen coördinator Missing You.

Het boek ‘Wordt het ooit weer normaal?’ vormt de basis voor dit vormingsaanbod. Daarmee krijgt de campagne ‘Sharing is caring’ een tweede leven. “In 2022 gaven rolmodellen Laure Peeters, Yaren Lenie, Rune Grillaert, Loïc Smidts, Sarah Matthys en Amelie Dufoort een inkijk in hun leven, na het verlies van een dierbare. Hun verhalen werden via sociale media gedeeld, opgepikt in de media en uiteindelijk gebundeld in het boek. Het voelt als een logisch en zeer warm vervolg dat er nu ook een vormingsaanbod is. De rolmodellen zelf vinden het ook een fijn idee dat de campagne daarmee nog verder kronkelt om andere jongeren te informeren, te inspireren en te troosten”, vertelt auteur Alexandra Hustinx, die meewerkt aan dit proefproject.

De lancering van ‘Doodgezwegen’ vindt na de herfstvakantie plaats, een zeer bewust gekozen moment. “In het najaar worden de dagen korter, de nachten kouder en staan we meer stil bij de eindigheid van het leven. Sinds enkele jaren zijn er in die periode hartverwarmende initiatieven om mensen bij elkaar te brengen. Wij dragen daartoe graag bij. Samen rouw en verlies bespreekbaar maken, haalt het thema uit de taboesfeer. ‘Doodgezwegen’ gaat in november van start en loopt tot einde mei. Een bewuste keuze, want rouw laat zich niet in een kalender stoppen, maar is er op elk moment van het jaar”, licht Karen Bracke, educatief medewerker bij Missing You, toe.

In het schooljaar 2023-2024 biedt Missing You het vormingspakket kosteloos aan. Na dit schooljaar zal de organisatie evalueren hoe dit initiatief verder vorm krijgt. Leerkrachten of directieleden die graag meer informatie wensen of hun school willen aanmelden, kunnen rechtstreeks contact opnemen met Karen Bracke. Snel inschrijven is de boodschap!

Info en contact

Karen Bracke, educatief medewerker, gsm 0487 84 08 81

info@missingyou.be

www.missingyou.be

Missing You vzw