Afbeelding
Missing You maakt rouw en verlies bespreekbaar bij jongeren

Missing You maakt rouw en verlies bespreekbaar bij jongeren

Maatschappelijk

Met de campagne Sharing = caring maakt Missing You rouw en verlies bespreekbaar bij jongeren. Vijf jonge rolmodellen geven een inkijk in hun leven na het verlies van een dierbare. Zo doorbreekt Missing You het taboe rond dit thema en zet de vzw het welzijn van rouwende jongeren op de kaart.

In de vorm van rouwgroepen, rouwkampen, rouwweekenden en ontmoetingsdagen faciliteert Missing You al ruim twintig jaar lotgenotencontact voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Bijeenkomsten die begeleid worden door een gedreven en deskundig team vrijwilligers. De belangrijkste doelstelling is om jonge rouwenden te helpen om als krachtige mensen uit hun rouwproces en verlieservaring te komen.

Campagne met rolmodellen

Dit jaar onderneemt de organisatie voor het eerst een campagne met rolmodellen. Waarom specifiek voor jongeren? “Uit ervaring weten we dat deze doelgroep moeilijk te bereiken is. Wanneer je jong bent, wil je het liefste hetzelfde zijn als je leeftijdsgenoten. Bij een verlieservaring vinden emoties daardoor niet altijd een weg naar buiten. Wij zijn ervan overtuigd dat rolmodellen rouwende jongeren een houvast kunnen bieden. Alleen al het feit dat ze zich herkennen in een leeftijdsgenoot zorgt voor erkenning”, zegt Tine Depoorter, algemeen coördinator Missing You.

Vanaf eind april 2022 geven Laure Peeters, Yaren Lenie, Rune Grillaert, Sarah Matthys en Amelie Dufoort een inkijk in hun leven. Als ervaringsdeskundigen weten deze jongeren als geen ander hoe het voelt om je leven weer in te richten na een verlieservaring. Rune beaamt dit: “Ik heb lang geworsteld met het overlijden van mijn papa. Ik hoop andere jongeren een hart onder de riem te kunnen steken en ze te laten weten dat ze niet alleen zijn.”

Ervaringen delen via social media

De rolmodellen delen hun verhaal via social media. Ze sporen andere jongeren aan om ook meer te delen en elkaar te steunen. “Ik vind het belangrijk om lotgenoten duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staan. Rouwen en dood hoeven geen taboe te zijn, het is oké om erover te praten en iedereen kan leren hoe je er kan zijn voor wie een dierbare heeft verloren. Rouwen kan je niet alleen, durf erover te praten”, zegt Amelie Dufoort die vorig jaar haar papa verloor.

Naar aanleiding van de campagne en de getuigenissen wordt er een boek samengesteld. Alexandra Hustinx, vroeger Missing You-vrijwilliger en nu rouw- en ritueelbegeleider van beroep, is medeprojectcoördinator van de campagne. Zij gaat met de jongeren in gesprek en zal hen bijstaan doorheen het gehele traject. Ook zij werd als jongere geconfronteerd met een verlieservaring: “Wat deze rolmodellen doen, is een kwetsbaar en ontzettend krachtig gegeven. Gedreven door hun eigen verlieservaring, reiken ze andere jongeren de hand. Ze tonen dat delen ademruimte geeft aan verdriet.”

Laten zien dat ieder rouwproces uniek is, bespreekbaarheid vergroten, eenzaamheid verkleinen én handvaten bieden aan leeftijdsgenoten die een steun willen zijn voor een vriend(in) met een verlieservaring, dat is in een notendop waarvoor de campagne staat. Gedurende de maand mei worden alle rolmodellen voorgesteld via de Missing You-socialmediakanalen. Daarnaast worden er een aantal activiteiten georganiseerd waarbij de rolmodellen elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Momenten die ook gedeeld worden: sharing = caring.

Sharing = caring rolmodellen

Ze zijn met z’n vijven, de rolmodellen van de ‘Sharing = caring’campagne en ze vertellen zelf waarom ze deelnemen.

Lees verder onder de foto

Amelie - Rune - Sarah - Yaren - Laure: de rolmodellen van Sharing = caring

Laure Peeters, 18 jaar, verloor haar tweelingbroer en recent haar plusvader

“Ik doe mee aan deze campagne om jongeren te laten zien dat ze niet alleen zijn. Je eigen rouwproces is uniek en iedereen verwerkt het op een andere manier. Het wordt tijd dat er niet langer meer een taboe rond rouw en verlies hangt en daaraan kunnen we samen iets doen.”

Yaren Lenie, 13 jaar, verloor haar mama vijf jaar geleden

“Ik doe mee omdat Missing You heel veel voor mij betekent. Ik kan er 100% mezelf zijn, en mijn verhaal delen met mensen die me begrijpen. En boven dat alles maken we enorm veel plezier!

Rune Grillaert is 19 jaar en verloor zijn papa negen jaar geleden

“Ik heb lang geworsteld met het overlijden van mijn papa. Ik hoop andere jongeren een hart onder de riem te kunnen steken en ze te laten weten dat ze niet alleen zijn.”

Sarah Matthys, 19 jaar, verloor haar papa in 2021

“Ik wou graag eens uit mijn comfortzone geraken en anderen met mijn verhaal inspireren. Praten over je problemen hoeft geen taboe meer te zijn, je hart even kunnen luchten bij anderen kan zoveel met je doen. Mensen die zich slecht voelen, zien er niet altijd somber uit zoals velen denken, wij genieten meer van de kleine dingen.”

Amelie Dufoort, 14 jaar, verloor haar papa in 2021

“‘Sharing = caring’ vind ik belangrijk om lotgenoten duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staan. Rouwen en dood hoeven geen taboe te zijn, het is oké om erover te praten en iedereen kan leren hoe je er kan zijn voor wie een dierbare heeft verloren. Rouwen kan je niet alleen, durf erover te praten.”


Volg Missing You via Instagram en Facebook

Dit project kwam tot stand met de steun van de Koning Boudewijnstichting in het kader van De Warmste Week.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding