Geluk is minder meer cover
Geluk is minder meer cover

Geluk is minder meer

Fik blogt

Geluk is iets wat we allemaal nastreven en toch lijkt het alsof het ons vaak door de vingers glipt. Omdat onze westerse wereld de focus legt op materiële zaken, zoeken we ons geluk vooral extern, zoals in geld, roem en materiële bezittingen. We denken dat we eindelijk gelukkig zijn, zodra we deze dingen hebben.

Geluk is tevredenheid en innerlijke harmonie

Geluk is een innerlijke staat en bijgevolg niet afhankelijk van externe omstandigheden of materiële bezittingen. Hoewel geld ons comfort kan bieden en ervoor zorgt dat we onze basisbehoeften kunnen vervullen, is het geen garantie voor geluk. Geluk komt voort uit tevredenheid met wie we zijn en wat we hebben en niet uit het najagen van steeds meer. Zoeken naar geluk buiten onszelf is een vruchteloze strijd. Roem, succes en materiële bezittingen bieden slechts tijdelijk voldoening. Al snel willen we meer, beter en groter. Zo raken we verstrikt in een eindeloze cyclus van verlangen en onvervulde behoeften. Het ware geluk ligt niet in het najagen van externe doelen, maar in het cultiveren van tevredenheid en innerlijke harmonie.

Geluk schuilt in eenvoud

Duurzaam geluk vinden we in de eenvoudige geneugten van het leven. Het zit in de kleine momenten van vreugde en dankbaarheid, in het omarmen van de schoonheid van de natuur, in het genieten van een goede maaltijd met geliefden, in het lachen met vrienden, in het uitoefenen van een passie, in het helpen van anderen. De bewuste beleving van deze momenten geeft ons een diep gevoel van vervulling en geluk. Bovendien zijn ze altijd binnen handbereik, zolang we er maar voor openstaan.

Geluk veronderstelt de juiste prioriteit

Door geluk niet te ver te zoeken, kunnen we ons concentreren op wat echt belangrijk is in het leven: onze persoonlijke groei, onze relaties met anderen en onze innerlijke rust. We kunnen leren om tevreden te zijn met wie we zijn en wat we hebben, in plaats van constant te streven naar meer. Wanneer we eenmaal geluk vinden in onszelf dan merken we dat het zich verspreidt naar alles wat we doen en naar iedereen die we ontmoeten.

Geluk is een levenshouding

Stop met zoeken naar geluk buiten jezelf en richt je op het cultiveren van innerlijke tevredenheid, dankbaarheid en vreugde. Omarm en waardeer de kleine momenten van geluk. Geluk is niet iets wat je moet najagen, maar iets wat je kunt vinden in jezelf en in het leven dat je leidt.

Geluk is de oogst van hart werken. (Fik Verbiest)