Afbeelding
Het zit vanbinnen cover

Het zit vanbinnen

Fik blogt

De dagen worden langer en de temperaturen gaan weldra de hoogte in. Daar kijken we na een lange en donkere winter allemaal enorm naar uit. Mensen met tuinkriebels kunnen weer aan de slag en de fietsliefhebbers halen hun stalen ros van stal. Festivalgangers boeken hun tickets en leggen hun tentjes klaar en wie graag reist, sneukelt in reisgidsen naar de bestemming van zijn dromen. Ik wens iedereen veel plezier en stel me tegelijk de vraag of we het allemaal niet ‘te ver’ zoeken.

Wat we horen en zien

We leven in een audiovisuele samenleving die voortdurend inspeelt op onze zintuigen. Wat we zien en horen, vinden we enorm belangrijk en bepaalt grotendeels wat we geloven. Helaas -of gelukkig- zijn we het daarover dan weer zelden of nooit allemaal eens. We kijken met dezelfde ogen en luisteren met dezelfde oren naar de wereld die ons omringt. Toch vormen we allemaal een ander beeld met wat we zien en horen. We voelen ons goed bij mensen die onze visie op de ‘realiteit’ bevestigen. Velen groeperen zich en zetten zich af tegen mensen met andere gewoonten, andere meningen en ander gedrag.

Een oordeel is geen voordeel

Wat we van de wereld en van anderen vinden, is niet meer of niet minder dan een oordeel. Het is vaak een misvormd beeld dat nooit helemaal van ons-zelf is. We werden geboren op een bepaalde plaats, in een bepaalde tijd, bij mensen die hopelijk hun best hebben gedaan om ons wegwijs te maken in het leven. In het begin betreft het meestal de ouders. Daarna worden het leerkrachten, vrienden, werkmakkers, geliefden, schrijvers, zangers, dichters, ... Hoe je het ook draait of keert, ieder van ons is schatplichtig aan hen voor het beeld dat we van de ‘realiteit’ hebben. Dat beeld bepaalt hoe wij in het leven staan en hoe we ons verhouden tegenover anderen en ... tegenover onszelf.

Kijk naar binnen

Dat jij op deze aarde bent, is een wonder. Hoever de wetenschap ook is gevorderd, nog nooit werd gelijksoortig leven in heel de kosmos aangetoond dan ons leven op deze aarde. Jij bent een uit een miljoen en je belandde op deze kleine, wonderlijke kluit die ‘Aarde’ heet. Mag jouw visie op de wereld niet meer zijn dan het product of de optelsom van wat anderen jou hebben ingelepeld? Kijk naar binnen en vraag je af wat je daaraan toe te voegen hebt, want dát maakt jouw leven waardevol.

“Er zijn geen rijkere mensen, dan mensen met een gouden hart” - Fik Verbiest