Afbeelding

Kerstmis

Fik blogt
De donkerste periode van het jaar dient zich aan. Van 21 tot 24 december duikt de zon naar haar laagste punt en opent ze de deur voor ‘Koning Winter’. De ideale remedie tegen de donkere dagen en de lage temperaturen is gezelligheid. De meeste gezinnen maken dan ook graag plaats voor een kerstboom. Hoewel veel kerststallen ondertussen baan ruimden voor cadeautjes, blijven de lichtjes nog steeds een heel essentieel onderdeel van onze groene, winterse huisvriend. Kerstmis is en blijft de viering van de komst van het Licht.
Vaak klagen mensen dat de eindejaarsdagen meer dan ooit één groot commercieel circus zijn geworden, maar is dat wel zo? Is het niet fijn om familie en vrienden het allerbeste te wensen en aan een mooi opgedirkte feesttafel een gezellige avond te beleven? Nieuwjaarsbrieven voorlezen en cadeautjes uitwisselen … het hoort er allemaal bij.
Misschien dienen we toch even opnieuw meer aandacht te schenken aan de stal. Het verhaal van een zwangere vrouw, die nergens welkom is en noodgedwongen moet bevallen in een oude stal, is op zijn minst opmerkelijk. Haar weerloze kind brengt licht in de duisternis en verovert het hart van zowel herders als koningen … Of dit verhaal echt gebeurd is, doet niet ter zake. Iedereen is vrij om zich open te stellen voor het licht en de liefde die ervan uitgaan.
De vrijheid die we hebben om het positieve te zien in het kerstverhaal, kunnen we tevens gebruiken om licht en liefde te projecteren in onze wensen en in onze geschenken. Haal nu reeds even de mensen die je de komende dagen zal ontmoeten voor ogen en denk eens na wat je hen ieder apart concreet toewenst. Alle overbodige cadeautjes en overdreven feestgedruis ten spijt, bepaal jij ten slotte de kwaliteit van jouw wensen. Een ‘zalig kerstfeest’ en ‘gelukkig nieuwjaar’ die echt uit het hart komen, maken van Kerstmis het feest dat het verdient te zijn.
Dat we dit omlijsten met een meestal veel te uitgebreide feesttafel en met geschenken die vaak overbodig zijn, is geen reden om het ‘Kind’ met het badwater weg te gooien. Kerstmis is en blijft het feest van Licht en Vrede!
Ik wens iedereen een zalig kerstfeest en een heel gelukkig nieuw jaar! En ja … ik heb er even over nagedacht ?.
Fik@mensenzijnmedia.be Meer lezen? www.mensenzijnmedia.be/fik-blogt