Zo(o) happy

0
Zo(o) happy

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) is een private vzw die haar eigen boontjes moet doppen. De enkele beperkte subsidies zijn zeker onvoldoende om rond te komen. Corona heeft de deuren van zowel Zoo Antwerpen als Zoo Planckendael, buiten een beperkte periode in de zomer, gesloten gehouden. De dieren moeten echter verder verzorgd worden en het kostenplaatje voeding loopt jaarlijks toch op tot een astronomische 900.000 euro. Daarom is elk initiatief tot steun zeer welkom.

Geslaagd mogen we zeker de interventie noemen van superfan Ronny Mullens, die daarbij ook nog een begenadigd fotograaf is. De man uit Mortsel runt sinds een aantal jaren een besloten Facebookpagina “Zoo van Antwerpen”, een groep van enkele duizenden leden. In de groep werden ideeën naar voren gebracht om iets te doen voor de Zoo. Met Kerstmis voor de deur koos men voor digitale kerstkaarten. Ronny heeft een rijk Zoo-archief van foto’s en met de hulp van Photoshop werden er een 80 omgevormd tot heuse kerstkaart. Flamingo’s, leeuwen, gorilla’s, … allemaal kwamen ze aan bod. De kaarten gingen vanaf oktober op aanvraag naar de leden en iedereen kon een bijdrage naar keuze doen. De donaties gingen van 5 tot zelfs 250 euro. Ronny had zijn streefdoel gezet op 3000 euro. Uiteindelijk is de teller uitgekomen op 11.611 euro. Geen druppel op een hete plaat, want alle beetjes helpen voor de beestjes.

Op 30 december werd de cheque symbolisch door een trotse Ronny overhandigd aan een personeelsdelegatie op een verlaten Flamingoplein, tegelijkertijd toch ook een hart onder de riem van het personeel.

“Een actie als deze is zeer welkom en hartverwarmend”, zei ons Amanda Wielemans, persverantwoordelijke van de Zoo. “We zijn ook supertrots op onze abonnees”, verklaarde ze. “Het aantal is zelfs wat gestegen van 216.000 naar 220.000. We hopen dat ze verder hun abonnement willen verlengen. Ze zijn in feite onze basis en we hebben deze mensen nodig. Sommige bouwprojecten zijn on hold gezet. Van het Masterplan Planckendael is maar een klein stukje gerealiseerd en hier in Antwerpen wordt het Jubileumcomplex (kant Station) uitgesteld. Gelukkig hebben we nog het neushoorncomplex kunnen afronden met het in ere herstellen van de oude buffelstallen. Ook de historische volières kregen op de valreep nog hun afwerking.

Ja, onze shop heeft ook weinig opgebracht door de sluiting. De shop was niet online te bezoeken. Misschien iets voor de toekomst. Logistiek was dit nu niet te ondernemen en doordat hieraan ook kosten verbonden waren, was dit niet doenbaar.

Toekomstgezien moeten we alles bekijken. Het hangt ook af van wanneer en hoe we weer kunnen opstarten met openen. We kunnen elke cent gebruiken en promotie maken is dan weer heel moeilijk. Misschien kunnen we hulp krijgen of samenwerken met onder meer Vlaanderen Vakantieland en de Stad Antwerpen zelf is ook een mogelijkheid. We krijgen van hen wel steun bij onder meer communicatie. Van federale kant hebben we echter nog niets gehoord.”

Misschien is de actie van Ronny een wake-upcall voor de politici?

De actie van Ronny rondde uiteindelijk af op een mooie 12.598,63 euro (n.v.d.r.)!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here