Voor de derde keer vindt het wereldkampioenschap driebanden plaats in Antwerpen. In 1953 en in 1974 vormde de Stadsfeestzaal het decor. Precies 60 jaar geleden moest thuisspeler René Vingerhoedt in de finale nipt de duimen leggen tegen de Argentijn Navarra (50-49 in 59 beurten). Twintig jaar later leek de titelstrijd wel een doorslag van de eerste Antwerpse editie. Ditmaal haalde titelverdediger Raymond Ceulemans de finale, waarin hij met 60-59 na 47 beurten sneuvelde tegen de Japanner Kobayashi. Van 16 tot 20 oktober zijn de allerbeste driebanders te gast in de Lotto Arena. Organisator Ludo Dielis hoopt dat wereldkampioen Eddy Merckx – vorig jaar de sterkste in Porto – nog een jaartje langer in het zadel blijft, maar de zwaarste concurrentie zou wel eens kunnen komen van een andere landgenoot, Frédéric Caudron, de wereldkampioen van 1999.
In de Lotto Arena zullen vier biljarts worden opgesteld, waarrond telkens 1500 mensen kunnen plaatsnemen. ‘De voorverkoop loopt goed’, zegt Dielis. ‘Zoals het er nu naar uitziet, zullen we dagelijks minstens duizend toeschouwers over de vloer krijgen.’ Zes van de 48 deelnemers hebben de Belgische nationaliteit. Zij werden ondergebracht in één van de zestien groepen. Alleen de groepswinnaars stoten door naar de 1/8ste finales. Alle partijen worden gespeeld naar veertig punten. Wereldkampioen Eddy Merckx (5de op de wereldranking) opent het tornooi (16 oktober, 14 uur) tegen Peter Ceulemans (WR 51), kleinzoon van de 21-voudige wereldkampioen Raymond. Ceulemans kreeg een wildcard toegewezen door de Belgische biljartbond, maar niet onterecht. Op het Belgisch kampioenschap eindigde hij immers vijfde, na vier spelers die door hun ranking al automatisch waren geplaatst voor het eindtornooi. Om aan te tonen hoe universeel de biljartsport is geworden: de derde deelnemer in de groep is de Vietnamees Dinh Nai Ngo (WR 44).
Frédéric Caudron (WR 2) voert groep C aan. Hij speelt zijn eerste wedstrijd op 17 oktober om 14 uur tegen de verliezer van de partij tussen de Fransman Jerome Barbeillon (WR 43) en de Italiaan Emilio Sciacca (WR 61). De Belgische kampioen Roland Forthomme (WR 19) treedt aan in de eerste wedstrijd van poule N op woensdag (21u30) tegen de Amerikaan Michael Kang (WR 395), een meer haalbare kaart dan zijn andere tegenstander, de Turk Adnan Yuksel (WR 14), een man met een verhaal. Geboren in Istanbul werd hij eerst kapper, later glazenmaker. Na zijn militaire dienst in 1984 leefde hij drie jaar illegaal in Duitsland. Hij keerde terug naar zijn vaderland en ontdekte in 1995, op 33-jarige leeftijd dat hij een aardig stukje kon biljarten.
‘EEN VERGIFTIGD GESCHENK’
Wordt het voor Limburger Eddy Leppens (WR 20) nu eindelijk eens een verhaal van ‘net wel’? Viermaal was hij verliezend finalist op een Belgisch kampioenschap en tijdens het WK werd hij twee keer tweede, eenmaal derde en eenmaal vierde. Hij opent in groep M op woensdag (21u30) tegen de Colombiaan Huberney Catano (WR 369) en neemt het nadien op tegen de Turk Murat Naci Coklu (WR 13). Ten slotte mochten ook de organisatoren nog een wildcard uitdelen. ‘Een vergiftigd geschenk’, zegt Ludo Dielis. ‘Daarom verkoos ik om drie spelers een minicompetitie te laten afwerken. Aan de winnaar zou ik de laatste wildcard schenken.’ Jef Philipoom (WR 33), die er in 1995 in slaagde zowel Belgisch, Europees als wereldkampioen te worden, haalde het van de 29-jarige Kapellennaar Davy Van Havere – vorig jaar verrassend winnaar van de beker van België – en routinier Peter De Backer, de opvolger van Van Havere. Philipoom mag openen tegen de Egyptenaar Khaled Salem (WR 72) op woensdag om 16 uur, maar moet dan optornen tegen de Italiaanse tweevoudige wereldkampioen Marco Zanetti (WR 4).
Topfavorieten aanduiden, is niet makkelijk, al kan je uiteraard niet voorbij nummer één uit de ranking, de Zweedse polyglot Torbjörn Blomdahl, die vijftien keer de beste ter wereld was, waaronder tienmaal toen het WK onder de vlag van de ter ziele gegane profbond BWA werd georganiseerd. En wat gezegd van de 32-jarige Fransman Jeremy Bury, die sinds drie jaar bijna altijd de eindfase bereikt van een groot tornooi, waardoor hij derde staat in de ranking, en deze regelmaat nu eindelijk eens hoopt om te zetten in een titel. ‘Vergeet niet dat er ook zes Koreanen en evenzoveel Zuid-Amerikanen op de deelnemerslijst staan. Hun waarde kunnen we niet altijd inschatten. Misschien zorgen zij wel voor de verrassing’, waarschuwt Dielis nog.
GOUDEN KEU MET 80 DIAMANTEN
Dat er tijdens dit 66ste wereldkampioenschap voluit zal geknokt worden, hoeft geen betoog. Om de biljarters nog wat te motiveren, schenkt het Antwerp World Diamond Centre – dat eerder al twee diamanten hockeysticks aan de winnaars van het EK hockey in Boom overhandigde – een ‘diamanten keu’, bezet met 80 diamanten, waarvan de waarde op de dag van de finale zal worden bekendgemaakt.
In de marge werd ook het boek ‘Ludo Dielis, een leven voor en door het biljarten’ van Alex Van Haecke voorgesteld. ‘Ik wilde niet dat het een saaie biografie zou worden. Integendeel, het boek zit vol met grappige anekdotes, waarin ook mijn boezemvriend van nu, aartsvijand van vroeger, Raymond Ceulemans, een hoofdrol vertolkt’, vertelde Dielis nog.
EM
PRAKTISCHE INFO
*WK driebanden in de Lotto Arena – woensdag 16 tot en met vrijdag 18 oktober: poulewedstrijden vanaf 14 uur
Zaterdag 19 oktober: 1/8ste finales vanaf 14 uur en kwartfinales vanaf 20 uur
Zondag 20 oktober: halve finales om 13 uur – finale om 16 uur
*Alle info en tickets via www.wkdriebandenantwerpen.be
*Het boek ‘Ludo Dielis, een leven voor en door het biljarten’, werd uitgegeven door uitgeverij Linkeroever en kost 19,95 euro.