Wie niet weet dat momenteel massaal veel delen van het Amazoneregenwoud in vlammen opgaan, leeft wellicht op een andere planeet. Alle investeringen in ruimtevaart ten spijt is er nog geen andere bewoonbare planeet ontdekt. Mocht dat wel zo zijn, dan stonden heel wat mensen hun koffers klaar. Velen zijn verontrust omdat de ijskappen smelten en omdat biologen aangeven dat heel wat diersoorten zienderogen uitsterven. Dichter bij huis merk ik dat het peil van vijvers en waterlopen erg laag blijft en dat onze tuin schreeuwt om meer water. Dat ons klimaat opwarmt, is gewoonweg een feit!
Sinds het ontstaan van de aarde is het klimaat onderhevig geweest aan grote schommelingen. Het is dan ook wat kort door de bocht om dit uitsluitend toe te schrijven aan menselijk handelen. Anderzijds moeten we ons bewust zijn van de gevolgen van onze manier van leven en de impact die ze hebben op de natuur. Wie in een huis woont, draagt daar best zorg voor … en laat de aarde nu net onze gezamenlijke woning zijn. De levensomstandigheden waarin we dagelijks vertoeven, hebben een onmiskenbare impact op onze lichamelijke en mentale gezondheid. En hoewel ieder zinnig mens vindt dat gezondheid een bron van échte rijkdom is, weerspiegelen onze leefgewoonten deze overtuiging vaak helemaal niet. Junkfood, stress, alcohol en tabak, … liggen aan de basis van heel wat ellende en kosten dagelijks massaal veel slachtoffers.
Is de klimaatopwarming geen perfect excuus om de eigen verantwoordelijkheid af te wentelen? Dat probleem is nu eenmaal zo groot en zo ver van ons bed dat er toch niets aan te doen valt. Het is de schuld van de maatschappij …
Terug naar minder hebben en meer zijn
Zolang economische groei als motor van vooruitgang wordt beschouwd, bewegen we ons voort in een doodlopende straat en dat geldt niet alleen voor politici en bedrijfsleiders. Wie overtuigd is dat zijn huis, auto, kledij, … minstens het bezit van de buurman moet evenaren, zit in een wedloop die bijdraagt tot onze ondergang. De leugen dat ‘wie we zijn’ afhankelijk is van ‘wat we hebben’, moet dringend worden doorprikt. Net als ‘tijd is geld’, want hoeveel mensen met veel geld nemen nog de tijd om te genieten. De meesten werken om te houden wat ze hebben en zijn vergeten wie ze zijn en wat hen werkelijk gelukkig maakt.