Vuurwerk – “bezint eer ge begint”

1

Mag ik in mijn gemeente vuurwerk afsteken? Kijk het zeker even na, maar bedenk ook wat de gevolgen zijn voor je omgeving. Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt in de eerste plaats milieuvervuiling: fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water. En vergeet ook onze huisdieren niet.

Vuurwerk vervuilt de lucht en nog niet zo’n klein beetje. Er komt op zeer korte tijd enorm veel fijnstof vrij. Dit blijft samen met de zware metalen minimaal twee uur in de lucht hangen. De concentratie fijnstof is wel 40 keer zo hoog als normaal. Dat is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of met longziekten. Je kan dan ook best vensters en deuren gesloten houden de eerste uren na middernacht en wegblijven uit de buitenlucht.

Zware metalen van het vuurwerk dalen neer en verscheidene stoffen belanden in het water en de bodem: barium, antimoon, koper en strontium. Deze zijn erg schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.

Maar er is meer. Niet alleen ons ecosysteem en onze gezondheid lopen schade op. Ook voor de dieren is dit een regelrechte ramp. Vogels schrikken op, vliegen weg, raken gewond of verliezen hun oriëntatie. Honden zijn bang en raken in stress. Jaarlijks lopen honderden honden en katten de straat op en zijn vele baasjes ontroostbaar na het verlies van hun dierbare vriend.

Paarden kennen ook angst voor de knallen. De publieke opinie gaat ervanuit dat je deze dieren op zo’n moment kan opsluiten, maar sommige paarden hebben zo’n extreme angst van het vuurwerk dat ze zich ernstig verwonden in de stal. Er zijn ook meerdere meldingen van paarden die zich letterlijk ‘doodschrikken’.

Dus, ‘bezint eer ge begint’. Overleg goed de locatie waar je het vuurwerk wil afsteken en hou rekening met de aanwezigheid van dieren in je buurt.

Duffel mag alvast erg trots zijn. Daar is vuurwerk niet toegelaten op oudejaarsnacht. Duffel is de enige gemeente in de buurt waar het echt verboden is.

In Lint is vuurwerk toegestaan, in Antwerpen en de districten, in Aartselaar, Borsbeek en Mortsel is het toegelaten, mits vergunning. Deze moet je aanvragen bij je gemeente/stad. Alle andere gemeentes waar ‘t Periodiekske of De Passant bezorgd wordt, zijn grijze zones.

Lees ook onze tips over huisdieren en vuurwerk: Dieren en vuurwerk, een moeilijke combinatie? 

Pascale Lequesne

Geen posts om weer te geven

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here