Vijf innovatieve ideeën voorgesteld

0

De vijf beste masterstudenten in de productontwikkeling stelden hun masterscriptie voor. Tijdens ‘Best of PO 2014’ presenteerden zij innoverende producten of diensten. Een interne jury selecteerde de vijf kandidaten op basis van de intrinsieke kwaliteit van hun scriptie in de productontwikkeling, de innovatieve meerwaarde van het product dat ze voorstellen en de wijze waarop hun scriptie zich onderscheidt van de andere. Een overzicht van de vijf ideeën:

*Beha voor vrouwen met borstkanker (Els Cassauwers): Elk jaar krijgen 10.000 vrouwen de diagnose van borstkanker. 70 procent ondergaat een borstsparende operatie in combinatie met radiotherapie. Een bijwerking is borstoedeem, een vochtophoping in de borst. Een nieuw type compressiebeha kan dit fenomeen preventief behandelen. Door gebruik te maken van een gelaagd systeem kan de druklast die de beha uitoefent op de borst worden aangepast aan elke gebruiker. De beha combineert het medische aspect met de esthetiek van een standaardbeha, waardoor de vrouw zich sneller beter zal voelen.

*Een navigatiesysteem voor rolstoelgebruikers (Remi Schoenmakers): Velit is een product speciaal afgestemd op rolstoelgebruikers. Een smartphoneapplicatie geeft de meest rolstoelvriendelijke route aan om zich van A naar B te verplaatsen. Dit gebeurt op basis van mogelijke obstakels (oppervlaktekwaliteit, hellingsgraad, steilheid trottoir,…) en individuele noden. Obstakels worden onder meer in beeld gebracht door een gps-ontvanger. Dit resulteert in een vermindering van fysieke vermoeidheid en frustratie.

*Vernevelaar die ontstekingen aanpakt (Ornela Poponcini): In opdracht van OTTO Therapeutics werd gevraagd een nieuwe applicator te ontwikkelen ter behandeling van ontstekingen van de huid in de buitenste gehoorgang. Monodo is een vernevelaar die de medicatie per dosis primair verpakt in capsules, die per drie worden aangeboden in een dagtrip. De output van Monodo is een mist die zichzelf een weg baant doorheen de gehoorgang en zich vasthecht aan de huid. Het biedt een hogere therapie-trouwheid, een beter gebruikscomfort, een nauwkeurige en zelfstandige dosering en een sterk behoud van hygiëne.

*Toverlantaarn met videocommunicatie (Thomas Michiels): RAY is een moderne toverlantaarn voor kinderen van drie tot zes jaar. Hij werpt een nieuw licht op hun leefwereld. Het is een spelplatform met projectie waarmee kinderen fantasiewerelden kunnen verkennen. Met de bijhorende camera kunnen ze spelen met beelden en videocommunicatie. RAY vertaalt de mogelijkheden van moderne technologie op gepaste wijze naar de kinderwereld. De lantaarn is ontwikkeld in nauw contact met de doelgroep om hun zin voor verwondering en fantasie te vatten en te vertalen naar vorm en functionaliteit.

*Interactieve muziekpuzzel (Marieke Van Camp): Met deze puzzel kunnen kinderen van vier tot zes jaar door het manipuleren van fysieke elementen op een meer intuïtieve, speelse en directe manier met muziek leren omgaan. Kinderen spelen almaar meer en steeds jonger met digitaal speelgoed. De interactie met dergelijk speelgoed is echter van een totaal andere aard. Tijdens het spelen dienen de kinderen drukknoppen en touch screens te bedienen. De muziekpuzzel tracht de digitale wereld te integreren in een fysieke omgeving om zo tot een rijkere interactie te komen. (EM)

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here