Vijf academische instituten, twee overheidsinstellingen en twee toonaangevende KMO’s uit Europa, Afrika en Latijns-Amerika bundelen hun krachten om nieuwe medicijnen te ontwikkelen tegen parasieten. Aan dit project, dat wordt gefinancierd door de EU en wordt geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam, neemt met UAntwerpen ook een Belgische universiteit deel.
Verwaarloosde parasitaire ziektes vormen een enorme hindernis voor gemeenschappen over de hele wereld die proberen zich te ontwikkelen. De ziektes worden als verwaasloosd beschouwd omdat er erg weinig wordt geïnvesteerd in de zoektocht naar behandelingen. Het project richt zich op de ziekte van Chagas (de zogenaamde nieuwe ‘aids’), de Afrikaanse slaapziekte (veroorzaakt door tseetseevliegen), leishmaniasis (overgedragen voor zandvliegen) en schistomiasis (een infectie met wormen). In de afgelopen 30 jaar werden slechts negen medicijnen tegen deze ziektes op de markt gebracht.
Hoofdonderzoeker Robs Leurs (Vrije Universiteit Antwerpen): ‘Bekende middelen zoals Viagra en Daxas verhelpen deze aandoeningen. Ons consortium beschikt over alle nodige expertise om ziekteremmers met een sterk klinisch potentieel te ontwikkelen. We zullen de meest geavanceerd technologieën op het gebied van structurele biologie en screening gebruiken om nieuwe moleculen met medecinale eigenschappen te ontdekken.’
De professoren Koen Augystynen en Louis Maes zijn partners in het Antwerp Drug Discovery Network en zullen hun kennis inzake medicinale chemie en parasitologie delen met het nieuwe consortium. Koen Augustyns: ‘Onze ervaring met het ontwerpen en synthetiseren van nieuwe moleculen zal een grote toegevoegde waarde zijn voor de ontwikkeling van broodnodige nieuwe medicijnen om deze verwaasloosde parasitaire ziektes te genezen.’ ‘Ik ben ervan overtuigd dat ons internationaal erkend screeningscentrum de nodige infrastructuur en deskundigheid in huis heeft om potentiële medicijnen te identificeren die de parasieten zullen doden’, voegt Louis Maes eraan toe.’ (EM)