Snel en adequaat reageren op een epidemische uitbraak: dat is het doel van PREPARE, het Platform for European Preparedness Againt (Re-)emerging Epidemics. Dit netwerk wordt aangestuurd door professor Herman Goossens, hoofd van het labo klinische biologie aan de UAntwerpen.
‘Een aantal recente epidemieën, zoals de grieppandemie van 2009, deed ons beseffen dat het een hele uitdaging is om meteen na de uitbraak van een snel opkomende besmettelijke ziekte klinisch onderzoek op te starten. Er bestaat ook geen Europees kader waarbinnen dergelijke studie kan plaatsvinden. De huidige onderzoekcultuur sluit een snelle klinische reactie zelfs uit, waardoor de eerste golf patiënten van een epidemie of pandemie vaak niet in het onderzoek worden opgenomen en er geen eenduidige resultaten kunnen worden doorgespeeld naar het beleid.’
‘Ondanks de jarenlange wereldwijde voorbereiding op een mogelijk vernietigende grieppandemie of de volgende SARS-achtige uitbraak wordt er met vertraging, geïsoleerd en gefragmenteerd gereageerd op de uitbraak van ernstige infectieziekten. Als er niet snel iets wordt gedaan, zal de eerstvolgende epidemie opnieuw leiden tot een gemiste kans om levens te reden en de medische kennis te verbeteren. PREPARE is in het leven geroepen om deze problematiek aan te pakken.’ Meer dan 600 huisartsen en meer dan 300 ziekenhuizen uit 27 Europese landen werken eraan mee. Professor Goossens is de coördinator van het platform dat voor 24 miljoen euro wordt gefinancierd door de Europese Commissie. (EM)