Streven doet leven … Lang leve Streven!

0
Streven doet leven ... Lang leve Streven!

Toneelgroep Streven blies op 13 oktober 2020 maar liefst 75 kaarsjes uit. Dat deze uitzonderlijke verjaardag niet ongemerkt zal voorbijgaan, heeft de succesvolle Mortselse toneelgroep te danken aan Nicole Vandenhove. Zij lanceerde het initiatief voor een fotoboek en kon hiervoor onmiddellijk rekenen op de hulp van taalvirtuoos Rita Schlemper, professioneel grafisch vormgever Erik Schoepen en bestuurslid Jo Braet. Ze zijn alle vier al jaren zowel voor als achter de schermen vergroeid met Streven. Hun engagement en grote liefde voor de toneelgroep leidde tot een prachtig resultaat.

Het jubileumboek werd op 17 oktober in De Boekuil op passende wijze voorgesteld door niemand minder dan theatericoon Warre Borgmans. Hij zette in een ver verleden zijn eerste theaterstappen bij Streven. De Mortselse topacteur was duidelijk vereerd om het peterschap over het jubileumjaar en dit mooie fotoboek op zich te nemen.

Hoe het begon en … zolang bleef duren

Het tragische bombardement van 5 april 1943 had Mortsel zodanig getekend dat er na de bevrijding nauwelijks sprake was van cultuur of van een verenigingsleven. Enkele moedige Mortselaars staken op 13 oktober 1944 de koppen bij elkaar en richtten ‘Toneelkring Streven’ op. Omdat diezelfde dag Antwerpen een lading V-bommen incasseerde, werd de eerste voorstelling van Streven uitgesteld naar zondag 24 juni 1945.

Ondertussen is het 75 jaar later en kan Streven fier terugblikken op een mooi parcours. De vereniging werd al die jaren gedragen door een zeer breed netwerk gemotiveerde vrijwilligers en sympathisanten. Steeds streefde men met weinig middelen en een groot hart naar kwalitatief hoogwaardige producties en dat wierp doorheen de jaren duidelijk zijn vruchten af. Zo werd Streven meermaals laureaat van het Koninklijk Landjuweel. Het huidige bestuur en de leden kijken graag fier en dankbaar terug naar het rijke verleden van hun succesvolle vereniging. Tegelijk houdt men steeds de vinger aan de pols voor moderne evoluties in de wereld van het theater. Deze tracht men met beperkte middelen steeds optimaal te integreren.

“Een keur van gedreven acteurs, gemotiveerde huis- en vakkundig gekozen gastregisseurs bewaken de kwaliteit die wij voor ogen hebben en die het publiek van ons verlangt”, zegt voorzitster Anouk Lambrechts. Streven legt de lat hoog en kiest bewust voor een zeer gevarieerd programma. Zowel stukken van gevestigde waarden als werk uit het eigen taalgebied tovert de ervaren toneelgroep met verve op de planken.

De voorstellingen vinden hun weg naar het publiek in de Mark Liebrecht Schouwburg en Kunstencentrum Kaleidoscoop in Mortsel, het Forttheater in Edegem en soms op onverwachte locaties.

Streven in de hoofdrol

Naar aanleiding van het gouden jubileum van Streven stelde Marcel Van Lierde in 1994 een prachtig boek samen. Hij beschouwde het als zijn levenswerk om het reilen en zeilen van de eerste 50 jaar Streven zo gedetailleerd mogelijk te vereeuwigen op papier. Waar Marcel zijn werk eindigt, ziet nu een schitterend fotoboek van maar liefst 124 pagina’s het levenslicht.

Het jubileumboek met 25 jaar Streven in woord en beeld

Het prachtige jubileumboek bevat niet alleen foto’s van de 102 voorstellingen van de afgelopen 25 jaar, het biedt tevens een verrassende blik achter de schermen van Streven. Hoewel het naslagwerk voldoende licht en luchtig is, geeft het een interessante inkijk in de werking van de toneelgroep. Zo licht acteur/regisseur Bert Daems de artistieke werking toe en blikt theatercoryfee Leo De Vos nostalgisch terug op vele jaren speelplezier. Bovendien richt Bruno Gastmans zijn schijnwerper op het ontstaan van de succesproductie Mortsel 5543. Verder komen heel wat leden, gastregisseurs en bevriende collega’s aan het woord.

“Onze amateurtoneelgroep evolueerde van een handvol enthousiaste vrijwilligers tot een goed geolied bedrijfje. De artistieke aspiraties zijn vaak omgekeerd evenredig aan de financiële armslag. We zijn tenslotte nog altijd vrijwilligers die met passie onze zaak draaiende houden”, zegt Bert Daems, bestuurslid van Streven. “De discrepantie tussen ambitie en middelen zorgt voor uitdagingen waarvoor ons bestuur creatief en met veel moed naar oplossingen zoekt … en die telkens weer vindt.” Dit is meteen ook de reden waarom de samenstellers van het boek de werking van Streven graag toelichten. De ‘geboorte’ van een productie wordt in negen stappen nauwgezet uit de doeken gedaan: van de conceptie en de keuze van een stuk tot het opengaan van het doek op de première. Het betreft geen diepgaande research door onderzoeksjournalisten of geschiedschrijvers; wel een subjectieve kijk door mensen die met hart en ziel verbonden zijn aan hun geliefde theatergroep.

Doe zo voort!

Toneelgroep Streven bestaat 75 jaar en in die tijd is er enorm veel veranderd. Wat altijd bleef, is de liefde voor toneel, de vriendschap en het engagement tegenover de vereniging. Hopelijk kan de Mortselse toneelgroep nog lang blijven rekenen op mensen die hiernaar … streven!

“Streven in de hoofdrol -Een terugblik in woord en beeld van de voorbije 25 jaar” is verkrijgbaar bij De Boekuil in Mortsel – Voor meer info kijk op streven.be.

Op de coverfoto: Erik Schoepen, Rita Schempler, Jo Braet en Nicole Vandenhove

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here