Stadsbestuur bouwt aan een nieuw stedelijk landschap rondom Fort 4

0

MORTSEL – Wie de kaart van Mortsel openvouwt, kan er niet omheen: het Fort 4 blijft de groene long van onze verstedelijkte omgeving. Stedelijke integratie, vernieuwing en duurzame ontwikkeling zijn de sleutelwoorden voor de stadsvernieuwing.

 In maart 2017 moeten de werken voor het nieuwe zwembad ‘Den Bessem’ in Mortsel aanvatten. Dat lieten de architecten verstaan bij de voorstelling van de plannen van het intergemeentelijke zwembad waarbij Mortsel samenwerkt met Hove, Borsbeek en Edegem. “Een nieuw zwembad moet nieuwe zwemmers aantrekken. We mikken per jaar op 230.000 zwemmers in het nieuwe gebouw”, zegt Erik Broeckx (N-VA), burgemeester van Mortsel.

De aannemersgroep Cordeel, Hellebrekers Technieken en Slangen+Koenis Architecten willen het zwembad tegen september 2018 opleveren. Het huidige zwembad aan de Liersesteenweg wordt afgebroken.

Unieke zwemlocatie in mooie parkomgeving

Het nieuwe gebouw komt op exact dezelfde plaats. “Bij de opmaak van de plannen viel ons op dat het zwembad in een mooie parkomgeving ligt aan de rand van de fortgracht. Door de nieuwe baden anders te oriënteren, krijgen de zwemmers zicht op de mooie gracht en hebben ze het gevoel in de natuur en tussen de bomen te zwemmen. Verder wordt het een heel open gebouw. Als je binnenkomt, kan je via een glaspartij door het hele gebouw kijken”, legt architect Erik Slangen uit.

Naast de hal is er plaats voor kleedkamers, douches en toiletten, een 25-meterbad en een instructiebad van 12,5 bij 7 meter. De buitengevels krijgen rode tinten. Het zwembad wordt toegankelijk voor rolstoelgebruikers. “We zijn er fier op dat de toegankelijkheid ook op maat is van de G-sporters”, geeft burgemeester Erik Broeckx van Mortsel aan. Het zwembad wordt heel duurzaam. 70% van het water zal opnieuw gezuiverd en gebruikt worden en er komt overal ledverlichting. De totale kostprijs van het project bedraagt zes miljoen euro. “Hiervan wordt 1,8 miljoen euro gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Voor de rest van de kostprijs en vooral voor de exploitatie van het zwembad hebben we een overeenkomst van dertig jaar met Hove, Borsbeek en Edegem. Er is een verdeelsleutel uitgewerkt waarbij de gemeenten betalen volgens het aantal zwemmers per jaar. We rekenen hierbij op het schoolzwemmen wat goed is voor honderdduizend leerlingen uit de deelnemende gemeenten. We verwachten ook meer zwemmers en rekenen op honderdduizend burgers die jaarlijks komen zwemmen met daarnaast nog een dertigduizend zwembeurten van de zwemclubs”, verklaart Broeckx.

Het zwembad ‘Den Bessem’ zal beter ingebed worden in de parkomgeving van het Fort. “We plannen een renovatie van ons stadhuis. Hierbij behoren een opwaardering van de achterzijde van het stadhuis en de aanleg van een brug over de fortgracht. Fietsers en voetgangers moeten op termijn op een aangename manier uit het centrum en door het parkgebied van het fort naar het zwembad kunnen gaan”, besluit Broeckx.

Samen met het Brialmontproject, de renovatie van de oude loodsen, de heraanleg van de Fortstraat, de Fortbrug, de verbouwing van het stadhuis en de integratie van de bibliotheek in het vernieuwde ‘huis van de burger’ wordt ‘Oude-God’ opnieuw op de kaart gezet. Kleine aanpassingen aan het Stadsplein zorgen voor een vriendelijke uitstraling. Nieuwe woonerven moeten jonge mensen naar de stad trekken. De Pieter Reypenslei lokt nieuwe klanten naar de winkels. 2017 kondigt zich aan als een boeiend bouwjaar.

 Dirk Brentjens

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here