Slechts één betoging op tien haalt het tv-scherm

0

Protestleiders en betogers proberen via de media thema’s op de publieke en politieke agenda te plaatsen. In het doctoraat van Ruud Wouters (Uantwerpen) stonden drie vragen speciaal: wat maakt betogingen nieuwswaardig; hoe berichten journalisten over protest en onder welke omstandigheden reageren politici op de demonstraties? 

Brussel is het kloppend hart van de nationale en Europese politiek. In de periode 2003-2010 vonden er 4.582 betogingen plaats, een gemiddelde van twee per dag. Ruud Wouters: ‘Slechts 11% van de betogingen haalt de camera’s. De VRT besteedt heel wat meer aandacht aan Brussels protest (414 keer) dan VTM (279 maal). Bij de openbare omroep krijgen betogingen vaker de status van hoofdpunt.’ 

Betogingen met meer dan 5.000 deelnemers hebben 77% kans om in het nieuws te komen. Ook alle vormen van geweld (arrestaties, confrontaties met de politie, het blokkeren van kruispunten,…) doen de kansen met 21% stijgen. Betogingen georganiseerd door vakbondsorganisaties of protest tijdens het weekend hebben meer kans op media-aandacht. ‘Opvallend is dat berichtgeving op de openbare omroep inhoudelijk sterker is dan op de commerciële zender’, zegt Wouters. ‘Op VRT wordt er meer aandacht besteed aan het thema van het protest dan op VTM  Politieke targets reageren vaker niet dan wel (in 22% van de gevallen) op protest in het nieuws en dan nog meestal ontwijkend of neutraal (29%). Als ze reageren doen ze dit vooral wanneer het protest groot is, dat wil zeggen wanneer er meer dan 1.000 deelnemers zijn.’ (EM)

 

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here