Schilderij 850 jaar Edegem – Verward, maar niet vergeten

0
Schilderij 850 jaar Edegem - Verward, maar niet vergeten cover

Hand over the future

Als kunstschilder ben ik, Ward Nijs, actief in het mooie Edegem. Ik ben er opgegroeid tussen de fruitbomen van de boomgaard van mijn ouders. Ik heb er mijn vrouw leren kennen en onze kinderen zijn er groot geworden. Er hangen dus heel veel herinneringen vast aan mijn leven in deze gemeente. Voor 850 jaar Edegem wilde ik iets schilderen in een thema dat mij nauw aan het hart ligt. Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder hebben te kampen gekregen met de ziekte van Alzheimer of dementie. Herinneringen glipten weg tussen hun vingers, namen vervaagden en de heldere periodes werden zeldzamer. Waarschijnlijk is dit voor veel mensen herkenbaar en jullie zullen de machteloosheid die hiermee gepaard gaat herkennen, wanneer een geliefd familielid door deze vreselijke ziekte steeds verder in een leger wordend geheugen verstrengeld geraakt.

Wij zijn enorm dankbaar voor de steun die we kregen in het rusthuis, voor de mensen die daar enorm veel hooi op hun vork nemen om voor onze oudere mensen te zorgen, voor onze moeders en vaders, voor onze grootouders. Ook in de medische wereld zien we een enorme inzet, steken dokters en onderzoekers hun knappe koppen bij elkaar om onderzoek te verrichten naar deze ziekte. Al deze inspanningen blijven jammer genoeg veelal uit de schijnwerpers. Ze zeggen ‘uit het oog uit het hart’, maar in dit geval is het letterlijk ‘uit het oog uit het brein’. Deze ziekte treft meer en meer mensen, soms ook jonge, en daarom willen we met ons kunstproject een steentje bijdragen aan het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Met ‘Hand over the future’ wilde ik een teder, symbolisch beeld maken van de overdracht tussen generaties. Ik wilde een beeld oproepen van wederzijdse bescherming, van het zorg dragen voor ons verleden, ons geheugen en … onze toekomst. Dit schilderij is de inzet van een tombola die ik samen met de HELDEN UZA FOUNDATION en het UZA heb opgezet. Met 40 euro per lot kunnen jullie zelf kiezen hoe groot de kans is die jullie wagen om dit schilderij in de wacht te slepen. De opbrengst gaat volledig naar het onderzoek voor de ziekte van Alzheimer dat in het UZA gevoerd wordt. Jullie geld gaat dus rechtstreeks op een rekening van de FOUNDATION.

Je kan doneren via de actiepagina https://acties.uzafoundation.be/nl-NL/project/verward-maar-niet-vergeten?tab=overview of op rekeningnummer IBAN BE69 0017 9875 6478 met de mededeling ‘verward’.

De actie loopt tot het eerste weekend van december.

Alvast bedankt voor jullie steun!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here