Portret … van een zonnig Limburg zonder zon! cover
Portret … van een zonnig Limburg zonder zon! cover

Portret … van een zonnig Limburg zonder zon!

Portret

We hadden nog een Bongobon en wilden die verzilveren in de snikhete periode in juni. Dat bleek helaas pas in juli te lukken. We reserveerden in een B&B in Zonhoven, een dorp in Limburg. Een B&B, uitgerust met airco en een zwembad, super! Dat zou ideaal zijn met dit warme weer, maar waarmee we geen rekening hadden gehouden: de grilligheid van het Belgische zomerweer.

Regen, regen, regen

Toen de tijd van ons uitstapje gekomen was, was het slecht weer, heel slecht weer. De airco zouden we niet nodig hebben en ook het zwembad zouden we links moeten laten liggen. De paraplu zou zeker van pas komen en het zou dus een uitje in mineur worden. We besloten er toch het beste van te maken en daarvoor zorgden de natuurpracht van de provincie Limburg, de Limburgers, de B&B Casa Roman en de gastvrouw en het lekkere eten in het restaurant ‘Cuisine d’été’.

B&B Casa Roman en de gastvrouw

Een voltreffer! We werden met open armen ontvangen door een ongelooflijk vrolijke en vriendelijke gastvrouw in haar zeer gezellige B&B. Eerst vroeg ze om onze voornaam neer te schrijven en de plaats waar we vandaan kwamen. We waren binnen de kortste keren niet meer mevrouw en meneer, maar Annie en Henri uit Hoboken. Zo stelde ze ons ook aan de andere gasten voor tijdens het uitgebreide ontbijt. Onze kamer was stijlvol en heel netjes en de tuin met zwembad was een paradijsje. Tijdens een schaars droog moment wandelde ik erin rond en verbeeldde ik me hoe ik daar gezellig had kunnen zitten genieten met een boekje, als de zon had geschenen.

De Limburgers en de natuurpracht

Was het toeval of niet, maar overal waar we kwamen, waren de mensen buitengewoon vriendelijk en gedienstig, wat echt deugd deed.

We hebben ook mooie wandelingen gemaakt, in de regen wel, maar die vergaten we door onze bewondering voor de prachtige natuurgebieden. Wie in de buurt van Zonhoven komt, moet zeker eens gaan kuieren in De Teut.

Het restaurant

In de B&B lag een zeer uitgebreide vakantiegids met daarin ook zeer veel restaurants in de buurt. We vonden er eentje dat blijkbaar door vele gasten al geapprecieerd was en we hadden geluk dat er nog plaats voor ons was.

‘Cuisine d’été’ is een gezellig, klein restaurant, waar je kunt genieten van een Frans-Belgische keuken met zuiderse en mediterrane accenten. Je kunt er ook kiezen voor een verrassingsmenu met 3 of 4 gangen. Je moet alleen beslissen of je als hoofdgerecht vlees of vis wil. Wij kozen voor het driegangenmenu met vis en óf het gesmaakt heeft! Het was een feestmaal! Alles was even lekker en origineel en werd door een weeral zeer vriendelijke ober aan tafel opgediend.

Alternatieve zonnestralen

Niettegenstaande het tegenvallende weer, hadden we een heel aangenaam en deugddoend verblijf in Limburg.

De zon hoeft dus niet altijd aanwezig te zijn, hoewel dat uiteraard een meerwaarde is. Voor de warmte en het licht van de zon kunnen ook de mensen, de natuur, de hartelijkheid, lekker eten en een gezellig onderkomen zorgen.

Tekst en foto’s: A. Poelmans

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding