Portret … van mensen die het zomaar uit hun mouw schudden

0

‘Geef een personage, een emotie, een plaats’. Het publiek antwoordt gretig op die vragen en dan begint het spel. Zonder afspraken of overleg ontstaat er een komische scène, waarbij acteurs zich volledig inleven en spitsvondig en origineel uit de hoek komen. Elke acteur kan in het spel treden om zijn steentje bij te dragen of eruit stappen, als zijn rol is uitgespeeld. Het is een rollercoaster van grappen en onverwachte wendingen, waarvan het publiek duidelijk geniet, want de lachsalvo’s zijn niet uit de lucht. Improviseren noemt men dit en het is momenteel erg in.

Bij improviseren hebben de acteurs geen vaste rol of tekst. Het samenspel van de verschillende acteurs en hun creativiteit brengen een verhaal tot leven. Hoewel vele spelers een theateropleiding achter de rug hebben, is dit geen vereiste. Voor iemand die graag wil acteren, maar moeite heeft om teksten in te studeren, is het dé oplossing. Je moet niets uit het hoofd leren, maar je moet er wel voor trainen. Tijdens die trainingen ontwikkel je improvisatievaardigheden, die je later tijdens het spel van pas komen om vlot te kunnen samenwerken met de andere acteurs.

Omdat je zoveel vaardigheden oefent bij het improviseren, zijn er teams, die een workshop improvisatietheater gebruiken als teambuilding, want wat komt er niet allemaal aan bod! Allereerst is samenwerking een belangrijke factor, maar je moet ook goed kunnen luisteren. Uiteraard moet je je creativiteit gebruiken en je kunnen inleven in allerhande situaties. Gefocust blijven is een andere vereiste, want iedereen rekent ook op jouw inbreng. Het is zeker een verrijking voor een team, maar bovendien zorgt het ook nog eens voor veel plezier tijdens het uitvoeren van de oefeningen.

Improviseren kan je overal van pas komen: bij het oplossen van een probleem, maar ook bij het houden van een toespraak en het uitvoeren van taken, waarover je verder geen aanwijzingen ontving. Het is dus zeker heel handig als je er goed in bent.

Ook voor jonge kinderen heeft improviseren veel voordelen. Ik paste het zelf toe tijdens dramalessen en de leerlingen vonden dat heel leuk. Ze leerden er veel door, o.a. samenwerken, elkaar steunen, omgaan met emoties en zich een status aanmeten en voelen wat dat met je doet. Als er aanvankelijk wat schroom was, verdween die naarmate er meer op geoefend werd. Hun zelfzekerheid groeide en ze werden duidelijk sterker in het zich uiten.

Er bestaan al verschillende improvisatiegezelschappen en eentje ervan trad donderdag 10 oktober op in Hoboken, nl. de Improgenen. Het was een leuke groep talentvolle jongeren, die het publiek met veel enthousiasme een aantal oefeningen toonde onder het toeziende oog van de coach van de groep, Ezra Cnaepkens. Het was tof om te zien hoe die jongeren zich zonder dralen volledig inleefden en nog toffer om vast te stellen hoeveel plezier ze er zelf aan beleefden. Dat werkte aanstekelijk bij het publiek. Het was een avond vol afwisseling en het boeide van het begin tot het einde.

Bij de Improgenen komen de meeste spelers uit de jongerentheatergroep Asjemenu, aangevuld met jongeren uit improvisatieworkshops. Ze brengen voorstellingen op verschillende plaatsen en zeker iedere maand één keer in Vrij België, een café in Berchem. Ik raad je aan om eens te gaan kijken!

Wie op de hoogte wil blijven van hun andere voorstellingen of zelf aan improviseren wil beginnen, kan kijken bij asjemenu.be of op de facebookpagina van de Improgenen.

Annie Poelmans

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here