Open Monumentendag 11 september 2016

0

Mortsel zet kastelen in de kijker

Vroeger trok men met tram 7 van de koekenstad naar Mortsel. Lusthoven, kastelen, boerderijen, riante herenhuizen sierden het vergeten landbouwdorp. Nu nog vinden we deze fraaie residenties verborgen in onze mooie wijken.

In de omgeving van het kasteel ‘Cantecroy’ ontdekken we mooie gevels achter statige beuken. Het oorspronkelijke kasteel is een van de oudste in de provincie Antwerpen en is mogelijk ontstaan uit een Frankisch allodium.

Tijdens de Open Monumentendag op 11 september ontdekken we de prachtig gerestaureerde ridderzaal, de kapel uit de 15de eeuw, het poortgebouw uit de 15de en de 16de eeuw, een overblijfsel van een ringmuur uit 1576 en een onderbouw met ronde hoektoren van een oudere ringmuur uit ongeveer 1450. Kristel Van Doorslaer is de kasteelvrouw van dienst. Met Granvelle en de graven Fiennes duikt ze in het rijke verleden van Mortsel.

Stille wegen verbinden kastelen met het hartje van Oude God. We ontdekken de schitterende parels in het groen. Kasteel Ter Varent en Hof Ten Dorpe bekronen de wandeling. Dirk Brentjens loopt met jullie mee in de voetsporen van de rentmeester en leidt je naar Hoeve Domen, Heideland en Dieseghem, de stille getuigen van het rijke landbouwverleden.

DP 15 B Open monumentendag Mortsel P1120206 BEW (2)

Tijdens onze ontdekkingstocht proeven we de ‘stad vooruit’ en luisteren we naar de verhalen achter de Mortselse krakers, de Ambrosiuskoek, het kasteelbrood bereid met Oudegodje, het stadsbier. Het Mortsels pasteitje geeft het Liers vlaaike een knipoog: het wordt een smaakbom van authentieke, eerlijke producten.

Met de postiljon- en kasteelroute ontdek je niet alleen een ander Mortsel. Bij Mitje schuif je aan en proef je een schijnbaar verdwenen keuken.

DP 15 B Open monumentendag Mortsel P1030309

Praktisch

Plaats van afspraak: stadhuis Mortsel, Stadsplein 1 Mortsel

10.00h: ontvangst met koffie, Mortselse krakers en Ambrosiuskoek

10.30h – 12.00h: rondleiding kasteel Cantecroy voor groep A (o.l.v. Kristel Van Doorslaer)

10.30h – 12.00h: wandeling Dieseghem – Ten Dorpe groep B (o.l.v. Dirk Brentjens)

12.30h – 13.30h: picknick ‘Bij Mitje op ’t erf’ in het stadhuis van Mortsel voor beide groepen met kasteelbrood, Mortsels pasteitje, hapjes van BRASVAR, paté bereid met Oudegodje, eventueel boerensoep en als drank het stadsbier.

13.30h – 15.00h:rondleiding kasteel Cantecroy voor groep B (o.l.v. Kristel Van Doorslaer)

13.30h – 15.00h: wandeling Dieseghem – Ten Dorpe groep A (o.l.v. Dirk Brentjens)

15.00h – 15.30h: ‘Op de borrel bij de marketentster’

MORTSEL, WEER (H)EERLIJK THUIS!

Dirk Brentjens

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here