Onderwijsnetten uit heel de provincie gaan samenwerken

0

Jongeren die weten wat ze waard zijn, hebben meer en betere kansen op de arbeidsmarkt. Om hen daarin te steunen gaan de CLB’s van alle onderwijsnetten uit de hele provincie, VDAB, en het Centraal Meldpunt en de Leerloopbaanadviseurs van de stad Antwerpen nu intensiever samenwerken. Alle partners die de samenwerkingsovereenkomst in Brede School Het Keerpunt ondertekenden, zijn het erover eens: weg met de sfeer van kille onverschilligheid, naar een warme overdracht doorheen de verschillende, soms lastige, etappes in de schoolloopbaan en tussen de school en een job.

De provincie Antwerpen heeft met negentien procent het hoogste aandeel werkloze jongeren van Vlaanderen. Een groot aantal daarvan brak zijn of haar studieloopbaan voortijdig af en heeft dus geen diploma, soms is het een kwestie van gebrek aan motivatie of zit er een handicap in de weg. Deze jongeren vonden vaak niet de goede weg om zich te ontplooien en spoelen op een bepaald moment aan bij verschillende partners die rond jongerenwerkloosheid werken.

De CLB’s van alle onderwijsnetten, waaronder het provinciale, begeleiden jongeren en ondersteunen scholen op maat bij de overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt. Waar mogelijk biedt het netwerk Leerloopbanen een alternatief voor de reguliere schoollijnen. Arbeidsbemiddelaars van VDAB ondersteunen op hun beurt werkzoekenden en werkgevers op zoek naar een passende match.

Gedeputeerde Inga Verhaert: ‘Qua beschikbare kanalen zit het dus wel goed, maar de hoge cijfers bewijzen dat de werking blijkbaar toch beter op elkaar moet aansluiten. Daarom willen al die partners nu met behulp van een sterke samenwerkingsovereenkomst het tij doen keren. Om jongeren meer en betere kansen te geven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat ze, tijdens hun schooljaren, inzicht krijgen in hun arbeidsidentiteit. Wie weet wat hij kan en graag wil, kan gerichter een studierichting kiezen en daarbij aansluitend werk zoeken. Zo boek je doorgaans sneller succes in het sollicitatieproces. Voor ons als provincie is talentontwikkeling iets waar we niet vroeg genoeg kunnen mee starten, vandaar dat we ook jongeren al vanaf tien jaar ontvangen in onze talentklassen in het Vormingscentrum van Malle.’

Volgens Kim Van Steen, directeur provinciaal CLB, komt het eropaan om efficiënter samen te werken en instrumenten te delen die elke partner door zijn deskundigheid heeft of nog ontwikkelt. Deze samenwerking moet jongeren op weg zetten naar een succesvolle loopbaan. De nadruk ligt daarbij op de ‘warme overdracht’ van jongeren tussen de diensten die hen steunen om hun weg te vinden.

EM

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here