Afbeelding
Hommage aan Gaston & Leo cover

Hommage aan Gaston & Leo

theater

Ook al zijn ze beiden al geruime tijd overleden, toch blijft de belangstelling voor de sketches en de humor van het legendarische duo Gaston & Leo onverminderd. Kobe Van Herwegen heeft een mooi herdenkingsboek geschreven over het iconische koppel en vanaf januari 2024 brengt Backstage Producties een hommagemusical rond Gaston & Leo in Theater Elckerlyc.

De humor van Gaston & Leo blijft nog altijd overeind. De Vlaamse showbizz had nooit een groter komisch duo als hitmachine van de lach. Leo Martin overleed in 1993, Gaston Berghmans in 2016. Dankzij hun sketches die nog altijd op VTM getoond worden, blijven we lachen met de nooit kwetsende humor van dit duo.

Het boek

Kobe Van Herwegen bundelde een reeks gesprekken met familie en kennissen, betrokken bij het ontstaan en de ervaringen van het komische duo. Het resultaat ‘Gaston & Leo met lach en traan’ is een interessant boek over de loopbaan van beide artiesten. Hun leven en carrière wordt chronologisch in kaart gebracht, geïllustreerd met fotomateriaal uit de persoonlijke archieven van beide komieken en aangevuld met anekdotes en quotes.

Van 1972 tot en met 1993 vormden Gaston Berghmans en Leo Martin het populaire komische duo, actief in revues, theater, film en op televisie. Met Gaston als de clown en Leo als de trouwe aangever hebben ze alle bezoekers- en kijkcijferrecords gebroken. Veel van hun sketches zitten tot vandaag in het collectieve geheugen.

“30 jaar geleden verloor ik mijn vader en met dit boek heb ik het gevoelen dat ik hem een stukje terugkrijg”, zegt Martine de Waegeneire (dochter van Leo Martin) ons. “Wat zou hij fier zijn om via dit boek herinnerd te worden.” Ook de dochter van Gaston Berghmans (Chantal Berghmans) is opgetogen met het resultaat: “Nog steeds word ik dagelijks aangesproken over mijn papa. Men is hem nog niet vergeten. Wat ben ik fier op dit boek over hun fantastische carrière. Papa en Leo verdienen dat.” Het boek is uitgegeven door Pelckmans, telt 168 bladzijden en kost in de boekhandel 29,50 euro.

De Hommagemusical

Het boek is ook de basis voor het script dat Kobe, samen met regisseur Frank Van Laecke en co-bezieler Dirk Van Vooren voor Gaston & Leo – De Hommagemusical, die vanaf 19 januari 2024 te zien zal zijn in Theater Elckerlyc, schreef. De sketches van het duo worden in de musical niet nagespeeld, want de aandacht wordt vooral besteed aan de manier waarop zij naar hun succes gegroeid zijn. Hoe leerden scheepshersteller Gaston Berghmans en muzikant Leo Martin elkaar kennen? Wanneer bereikte hun succes een hoogtepunt? Overleefde hun samenwerking elk verdriet?

In een nostalgisch decor en onder begeleiding van een liveorkest, wordt met een lach en een traan de carrière geschetst van Vlaanderens grootste komische duo ooit. Het wordt een hartverwarmend en ontroerend verhaal over vriendschap, vakmanschap en verloren dromen. Warre Borgmans speelt de rol van Gaston Berghmans en de Gentse acteur Jurgen Delnaet kruipt in de huid van Leo Martin. De andere rollen worden later nog bekendgemaakt.

Gaston & Leo - De Hommagemusical vanaf 19 januari 2024 in Theater Elckerlyc Frankrijklei 85-87 Antwerpen

Toegangsprijs: van 35 tot 55 euro - Info en reserveren: www.backstage-producties.be

Freddy Michiels

Dochters Gaston en Leo
Afbeelding
Afbeelding