Edegem toont 850 bladwijzers en verstrooid papier van haar lezende inwoners cover
Edegem toont 850 bladwijzers en verstrooid papier van haar lezende inwoners cover

Edegem toont 850 bladwijzers en verstrooid papier van haar lezende inwoners

tentoonstelling

Heel wat bladwijzers kan je zien op een unieke tentoonstelling: ‘Hier ben je gebleven! Van leeslint tot bookmark: 850 Edegemse bladwijzers’.
Deze gratis tentoonstelling vindt plaats van 2 september ‘23 tot 21 januari ‘24 op drie Edegemse locaties en wordt georganiseerd naar aanleiding van 850 jaar Edegem door Davidsfonds Edegem, Kring voor Heemkunde Edegem en Bibliotheek Edegem.

Hier ben je gebleven!
De behoefte van een lezer om de plek te markeren waar hij of zij met lezen is gestopt, is eeuwenoud. Een legende uit de zevende eeuw vertelt dat een Ierse monnik een vlieg dwong om te blijven zitten op een bepaalde regel tot hij zijn lectuur weer opnam. Officieel is de bladwijzer uitgevonden in de 16de eeuw in opdracht van koningin Elisabeth I van Engeland. De oudste bladwijzervorm is een snoer, een soort geweven touw of lint.

Divers en gevarieerd
De tentoonstelling geeft een verrassend overzicht van de enorme diversiteit bij het markeren van lectuur. Zowel kunstenaars, kalligrafen en illustratoren als creatieve Edegemse lezers waagden zich aan het ontwerpen van bladwijzers. De expo toont je een opmerkelijke selectie. Uniek is ook dat bladwijzers, die achterbleven in boeken als verstrooid papier, auteurs en dichters aanzetten tot commentaren en beoordelingen.
Daarnaast spitst de tentoonstelling zich toe op literaire bladwijzers. Een enorm gevarieerde waaier bladwijzers promoot het boek en de literatuur op de meest uiteenlopende wijze.
Naast een selectie historische bladwijzers uit de 18de en 19de eeuw zijn er op de expo voor het eerst ook bladwijzers te zien die de adellijke bewoners van het kasteel Hof Ter Linden achterlieten in hun boeken. Ook in uitgeleende boeken van onze Edegemse bibliotheek zijn heel wat ‘bijzondere’ bladwijzers te vinden.

Help jij mee om de tentoonstelling te laten groeien?
De organisatoren houden speciaal een vitrinekast vrij voor jouw uitzonderlijke bladwijzer waaraan een spannend verhaal is verbonden en dat tot ‘850’ is bereikt! Doe je mee? Neem dan contact op met Jan Vaes of Tony Oost.

Praktische info
Rondleidingen
: info op www.edegem850.be
Edegemse locaties en openingsdagen en -uren
*
Bibliotheek Edegem, VTC Kruispunt, Terelststraat 1: tijdens openingsdagen en -uren
*Nieuw gemeentehuis, Gemeenteplein 1: tijdens openingsdagen en -uren
*Museum Kring voor Heemkunde, Gemeenteplein 2: 2 en 3 september ‘23 van 14 tot 18 uur - iedere dinsdag van 14 tot 16 uur - iedere eerste en derde zondag van de maand van 14 tot 18 uur
Meer info
-Jan Vaes: jan.vaesdf@gmail.com | www.edegem.davidsfonds.be
-Tony Oost: toostna@gmail.com
-Kring voor Heemkunde: heem1.edegem@telenet.be | www.heemedegem.be
-Edegem: www.edegem850.be

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding