Afbeelding
Reveil eert dierbaren op 1 november

Reveil eert dierbaren op 1 november

slider

In bijna 1 op de 3 Vlaamse gemeentes dompelen muzikanten, dichters en verhalenvertellers op 1 november hun begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Met steun van de gemeente, Basisschool Sint-Gabriël, Beeldacademie Lier, lokale kunstenaars, de straatband Molenlei en vrijwilligers staken ritueelbegeleiders Alexandra Hustinx en Karlijne Moons een mooi programma voor Boechout in elkaar.

Reveil ontstond in 2014 toen de leden van brasspopband Zinger uit Deerlijk op een korte tijd afscheid hadden moeten nemen van een aantal vrienden. “Ze vonden het vanzelfsprekend dat ze hen al zingend zouden herdenken op 1 november. De tientallen mailtjes die achteraf binnenkwamen waren zo verwarmend dat de band besloot om dit uit te dragen. Een jaar later had Reveil zijn weg gevonden naar een twintigtal gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel. Dat aantal is blijven groeien”, vertelt Karlijne.

Onze gemeente draagt Reveil een warm hart toe, daar zijn we trots op. Steeds meer mensen hebben er behoefte aan om op 1 november meer te doen dan enkel een bloem neer te leggen”, zegt Alexandra. “De samenleving heeft nood aan een rouwcultuur, waarbij rouw omarmd en besproken wordt. En dat kan door van de begraafplaats een plek te maken waar duizenden verhalen een eerbetoon zijn aan de wortels van een gemeente. Reveil biedt een warm en sereen samenzijn voor iedereen, een plek waar herinneringen tot leven komen.”

Programma
Op maandag 1 november is iedereen tussen 17 en 18 uur welkom. “De eerste drie kwartier kunnen bezoekers stilstaan bij enkele haltes die op het kerkhof zijn ingericht. Zo leest Marc Tritsmans gedichten voor, zijn er troostkaarten van woordkunstenares Kris Philips, kan je het verhaal rond het kunstwerk ‘Gekliefd’ van François Blommaerts beluisteren en kun je de koesterhuisjes van de leerlingen van de Beeldacademie Lier bekijken”, zegt Karlijne.

De kleuters van Basisschool Sint-Gabriël werkten twee weken rond afscheid, hoop en troost en richten diverse plekken met hun kunstwerken in. Karlijne en Alexandra geven zelf ook een halte vorm. “Op deze plek stappen bezoekers in de wereld van herinneringen. We werken met vlinders als teken van getransformeerde liefde. Als herinneringen aan dierbaren die we levendig houden door ze te delen. Een troostende gedachte die we graag meegeven”, stelt Alexandra.

Om 17.45 uur zorgt de straatband van de Molenlei voor een muzikaal slotmoment en kan iedereen een tasje thee drinken.

Praktisch
1 november van 17 tot 18 uur. Begraafplaats Boechout (langs de hoofdingang), gratis. Neem je smartphone mee om QR-codes te scannen.
Meer info: www.reveil.org of reveilboechout@gmail.com

Info en contact
Alexandra Hustinx (0498 57 69 10, – www.deessentie.org) of Karlijne Moons (0475 72 98 61, www.escarmots.be).

Foto: Karlijne Moons en Alexandra Hustinx © David Boon.