Afbeelding

Jachthaven Emblem decor voor boek ‘De Netemoorden’

Redactie

Sinds 2010 verrast schrijver Ludo Geluykens uit Ranst ons jaarlijks met een politiethriller. Zoals we in vele detectiveseries koppeltjes hebben, denk maar aan Morse en Lewis, Lewis en Hathaway of Scott en Bailey, gaat het hier ook telkens over twee kompanen, tegenpolen hoofdinspecteur De Winter en commissaris Somers, toch fervente vrienden die voor elkaar door het vuur gaan. De operatiebasis om de moordzaken te leiden is Lier. De Winter en Somers vormen samen met hoofdcommissaris Frans Peeters en assistente Martine Verhaegen een ijzersterk viertal. Ze kennen elkaar ook door en door. 

De regio rond Lier met Ranst en Massenhoven zijn de plaatsen waar alles zich afspeelt. Een streek die Ludo als zijn broekzak kent. Een wandeling langs de Nete met passage langs de jachthaven van Emblem en een terrasje bij het Boothuys in Massenhoven was voor Ludo het ideale decor voor een nieuw boek. Ook Nieuwpoort komt ter sprake in dit boek. Meerdere leden van de jachthaven in Emblem leggen ook dikwijls aan in Nieuwpoort.

Ludo Geluykens is een trouwe volger en fan van de betere detectiveseries op televisie. Vooral de Britse en Scandinavische thrillers hebben zijn voorkeur. Zij staan aan de top als het over kwaliteit gaat. 

‘De Netemoorden’ is het vijftiende boek in de reeks. Drie vrienden (Ronny, Marc en Danny) hebben elk hun eigen bedrijf. Met de winst hebben ze samen twee jachten gekocht. De Damaro I ligt in de jachthaven van Emblem, de Damaro II ligt in Nieuwpoort. Wanneer er op de Nete, bij de sluis in Viersel, een lijk uit het water gehaald wordt, blijkt dat het lichaam van Tamara, de vrouw van Jan Janssen te zijn. Janssen, die een transportbedrijf heeft, is op dat ogenblik met zijn vrachtwagen op weg in Duitsland. Wanneer later op het strand in De Panne het lichaam wordt gevonden van Bart van Winckel uit Lier, blijkt ook hij verdronken te zijn. Somers en De Winter gaan op zoek naar een mogelijk verband tussen de twee verdronken personen uit Lier. Al snel blijkt dat het leven op een jacht geen rozengeur en maneschijn is. 

De idyllische jachthaven van Emblem kwamen we al tegen in een der eerste thrillers ‘Een drug te ver’. Zoals in de andere boeken van Ludo is Lier ook weer present en vele namen zullen bij Lierenaars en mensen uit de omgeving een belletje doen rinkelen. Eigenlijk wordt het tijd dat Toerisme Lier, of Visit Lier zoals ze zich nu noemen, de boekenserie eens onder handen neemt en er de stad eens mee op de kaart zet. Dit is een win-winsituatie en er zijn zeker verschillende mogelijkheden. 

Als je de 15 boeken leest, merk je dat er genoeg materiaal is om een tv-serie te maken. Dus productiehuizen, aan de slag! Het moet niet altijd Aspe zijn … 

Het boek leest zeer vlot en heeft zoals zijn voorgangers korte hoofdstukken wat het lezen nog aangenamer maakt. 

De Netemoorden - uitgeverij Leesgenot - ISBN 9789490660215

Ludo Geluykens plant in maart enkele signeersessies

*3 maart in het GC Klein Boom - Mechelbaan 604 Putte

*16 maart in VVW Kempen Jachthaven Massenhoven

*30 maart op Den Daawer, het clubhuisschip in de jachthaven van Emblem (namiddag)

Je kan het boek kopen bij Standaard Boekhandel, bol.com en ook bij Ludo zelf.

Boek zestien zit ook al in de pipeline en kreeg de naam ‘Verdachte overlijdens’. Een verhaal dat zich afspeelt in en rond enkele woonzorgcentra waar te veel insuline wordt gebruikt. 

www.ludogeluykens.be

Tekst en foto’s: A. Charrin