De Strangers
De Strangers

Alex Boeye overleden

Redactie

Donderdagnamiddag 11 januari is Alex Boeye (89) overleden. Hij was al een tijd erg ziek en overleed aan de gevolgen van zijn ziekte in Woonzorgcentrum Hollebeek op het Kiel. Van de iconische groep De Strangers – die in 1952 opgericht werd – blijven nog alleen John De Wilde (90) en Nest Adriaensen (82) over. Gelukkig is hun muziek onsterfelijk.

Alex Boeye was de ernstigste van de groep en tegelijk de ruggengraat van De Strangers. Hij blonk uit als tekstschrijver en als vertolker. Hij was de perfectionist van de groep, voor zowel de teksten, de muziek als de optredens. Hij was een voortreffelijk tekenleraar, die ook verschillende hoezen van de platen van De Strangers ontwierp. In 1952 was hij een van de drie stichters van de legendarische Kielse groep, samen met Gust Torfs (1929-1997) en Pol Bollansee (1929-1984). Kort nadien kwam John De Wilde erbij, die vorig jaar op het Antwerpse stadhuis nog gevierd werd voor zijn 90ste verjaardag. Alex was toen al te ziek om op deze viering aanwezig te zijn. 

Alex onderscheidde zich door zijn ernstigere nummers zoals De Bleke Algerijn, Het Sleutelkind en Zot van A), solonummers. Hij was een onvoorwaardelijke supporter van ‘den Beerschot’ en was zeer blij (en trots) dat zowel Antwerp als Beerschot zonder enige rivaliteit (wat uitzonderlijk is) het nummer ‘Aantwaarpe’ als lijflied beschouwden tijdens elke thuiswedstrijd. 

Met het overlijden van Alex blijven John De Wilde (90) en Nest Adriaensen (82) verweesd achter. Gelukkig is er nog altijd de heerlijke, amusante en satirische muziek van De Strangers die ons eraan herinnert hoe uniek de groep wel was. De Strangers hebben – als ambassadeurs van de Antwerpse taal – heel wat generaties vertrouwd gemaakt met het Antwerps en met Antwerpen. 

Alex Boeye huwde in 1957 met Monique Leus, die in 1989 overleed aan bronchitis. Zij hebben drie kinderen (Hans, Annemie en Helga). Hij hertrouwde later met Els Cotteleer, de weduwe van Stranger Pol Bollansee. 

Freddy Michiels

Alex Boeye