PORTRET ... van een (echt) spook cover
PORTRET ... van een (echt) spook cover

PORTRET ... van een (echt) spook

portret van ...

La Roche-en-Ardenne is een kleine stad, die bij een bocht van de Ourthe ligt, in de provincie Luxemburg. Wat direct opvalt, zijn de ruïnes van het feodale kasteel, die hoog boven het stadje uitsteken. Tijdens de zomermaanden is het er vrij druk, maar eens je gaat wandelen in de dichte bossen, in de valleien of op de landelijke hoogvlaktes, waan je je soms alleen op de wereld.

Wat heeft La Roche te bieden?
Dat is heel wat. Je kunt de ruïnes bezoeken of het museum over de Slag om de Ardennen of je kunt het toeristische treintje nemen om de mooiste plekken te zien en dat stopt bij het wildpark. De nabijheid van de Ourthe is ook een grote troef, maar er is nog meer.

Het spook
Wie nog geen spoken heeft gezien (en ik bedoel echte), kan ze daar wel zien.
Een spook waarnemen kun je niet overal en zeker niet dagelijks op hetzelfde uur, dus komen mensen van heinde en ver naar La Roche om daar de spookverschijning mee te maken.
Volwassenen en kinderen kijken tijdens de zomermaanden elke avond om klokslag 22 uur aan de overkant van de Ourthe reikhalzend uit naar de hoogteburcht, die majestueus uitsteekt boven La Roche.
Ze staan te wachten op de verschijning van het spook.

Wie is nu dat spook?
Een oude legende vertelt ons dat het gaat om Berthe, de dochter van de graaf van La Roche. Toen het tijd werd voor Berthe om te gaan trouwen, organiseerde haar vader een tornooi. De winnaar zou de hand van zijn dochter krijgen. Waleran de Montaigu, een sterke, knappe ridder stelde zich als enige kandidaat, hoewel hij zich pas verloofd had met gravin Alix de Salm. Niemand durfde het tegen hem op te nemen, want hij had nog nooit een gevecht verloren. Berthe was in haar nopjes, want zij was dolverliefd op hem, maar tot ieders verbazing dook er plots een vreemde, kleine, zielige en volledig in het zwart geklede ridder op het binnenplein van het kasteel op. De graaf was ervan overtuigd dat hij die kleine ridder wel de baas zou kunnen, maar ... Hij werd verslagen en het was de onbekende ridder die naar het bruidsvertrek mocht gaan. De volgende ochtend deed de graaf van La Roche echter een vreselijke ontdekking. Beneden in de diepe afgrond ontdekte hij de lichamen van de ridder en zijn dochter. Die ridder bleek niemand anders te zijn dan Alix de Salm. Zij had een pact met de duivel gesloten om zich te wreken op haar verloofde en de mooie Berthe. Die laatste was nu voor altijd gedoemd te dwalen over de muren van het fort, tot zover de legende.

Hoe komt dat spook nu in La Roche terecht?
De info hierover vond ik op het internet. Het eerste spook, dat verscheen begin jaren vijftig, bleek een kapper te zijn. Hij had gelezen over Engelse spoken en zich de vraag gesteld waarom La Roche geen spook zou kunnen hebben. Hij besloot zelf die taak op zich te nemen en gekleed in witte lakens en met een kartonnen punthoed op klom hij ‘s avonds via een touw op de muren van het kasteel. Na berichtgeving daarover in de pers, kwamen nieuwsgierige toeristen een kijkje nemen. Daarmee waren de hotel- en restauranteigenaren heel tevreden. Het spook moest dus een blijvertje worden en er werd een jongeman in dienst genomen om de officiële rol van spook te spelen. In de loop der jaren werd alles in het werk gesteld om er een onvergetelijk spektakel van te maken, dat nu nog altijd veel bijval kent. Mensen worden blijkbaar aangetrokken door spoken.
Toch wel een heel straffe stunt van die kapper, vind ik!
Heeft u ook behoefte om eens een spook te zien? Plan dan beslist een uitje naar La Roche!

Tekst en foto’s: A. Poelmans

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding