De BrainDrain cover
De BrainDrain cover

De BrainDrain

Nieuws

Mijn verhalen zijn gesitueerd in een ‘terra incognita’, een nog ongeëxploreerde verhaalsetting. De 3 afleveringen van De BrainDrain spelen zich af tussen de oren van de schrijver (Ill Olivarius), in zijn brein dus, ook wel ‘DiesseiD’ genoemd. De schrijver zelf heeft uiteraard vele titels: de Schepper of de Bedenker of de Boss, … en het spreekt voor zich dat er andere regels gelden in deze wereld én andere spellingregels!

Het boek bevat 3 afleveringen die je op zich zelfstandig kan lezen. Ik raad wel aan om met het eerste verhaal te beginnen. Toegegeven, ook het begin is lichtjes verwarrend. Bedenk dat dit evenwel de bedoeling is.

Drie afleveringen dus, die zich weliswaar afspelen in dezelfde wereld en vaak met dezelfde personages, maar elk met hun eigen thema. Laten we zeggen dat de eerste aflevering een soort detectiveverhaal is. De hoofdpersonages zijn politie-inspecteurs Franky Gelatino en zijn nieuwe partner Ethan Kroketski. Ze moeten advies uitbrengen aan een van de belangrijkste figuren in DiesseiD, de Accountant. Een advies dat iedereen en alles in die imaginaire wereld aangaat, ten goede of ten kwade. Er verschijnen ook wat maffiafiguren die Franky en zijn collega willen manipuleren.

De tweede aflevering is SF-achtig, want er duikt een samenzweringstheorie op in DiesseiD. De Bedenker is diep gekrenkt en probeert een uitleg te vinden voor de vernedering. Franky, in een poging om meer te weten te komen, slaat de bal echter helemaal mis en moet een beroep doen op de privédetectives ‘Hero&Crabtree’. De bijdrage van Ridicule Hero is quasi nihil, maar Agatha Crabtree is een echte professional. Ze voert het leeuwendeel van het werk uit en is zo slim om de fantasiewereld van de Bedenker te infiltreren. Via een aflevering van de Strak Pak Oorlogen – heel SF – ontdekt ze hoe buitenaardsen de schuld van alle miserie krijgen. Niet dat Franky hiermee de zaak kan oplossen, want raar, maar waar, ook zijn partner Ethan gaat helemaal mee in de maffe theorieën. De mindcops Franky en Ethan stevenen af op een onvermijdelijke confrontatie.

In de derde aflevering volgen we de fratsen van Knettergekke Mike, een postapocalyptisch personage. Uiteraard is ook hij bedacht door de Schepper, maar hij is niet zo gelukkig. Mike is namelijk een superaantrekkelijke kerel waarvoor alle vrouwelijke personages vallen, maar hij wijst ze altijd brutaal af. Dat zit in zijn natuur. Ten einde raad roept ook Mike de hulp in van Hero&Crabtree. Agatha komt erachter hoe ze Mikes situatie kan verbeteren. Alleen een heus juridisch proces – met zo’n typische straffe plotwending – kan de zaak oplossen. Hoewel, … het is maar de vraag of Mike hiermee beter af is.

Je leest het: terra incognita, drie verhalen in dezelfde wereld met wisselende hoofdpersonages, veel absurde, vrije associaties, veel voetnoten, zelf uitgevonden woorden en onverwachte wendingen … Laat ik dus maar toegeven dat ik stevig tegen de grenzen van de conventionele literatuur wil duwen. Aan jou om te oordelen!

Op naar de betere boekwebsite … Het boek is uitgegeven bij Boekscout en online of bij de auteur thuis (Verbrande Hoevestraat 3 Kontich) te verkrijgen.

Oliver Debeuf

Afbeelding