Afbeelding
Prijskloof wordt groter cover

Prijskloof wordt groter

Nieuws

Hoe ziet de huizenmarkt er in 2023 uit? Wat zal er gebeuren met de vastgoedprijzen in het nieuwe jaar? Bij habicom zagen we dat vorig jaar de kaarten opnieuw werden geschud. In de eerste helft van 2022 stegen de prijzen van huizen en appartementen nog, zoals in de voorgaande jaren, maar in de tweede helft koelde de Belgische vastgoedmarkt af en stabiliseerden de huizenprijzen.

We verwachten dat deze ontwikkeling zich ook verderzet in 2023, maar wel met deze belangrijke kanttekening: de prijskloof tussen energiezuinige en te renoveren woningen wordt alsmaar groter. De voornaamste redenen hiervoor zijn de energiecrisis en de strengere regelgeving rond duurzaam wonen. Zo moeten nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) sinds 1 januari binnen de 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht, ...) de woning grondig energetisch renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.

Bij habicom zien we dat een lage EPC-score daarom steeds belangrijker wordt voor potentiële kopers. Recent onderzoek van ING laat hetzelfde zien: de helft van de Belgen zou geen huis meer kopen met een slechte energiescore. 36% zou alleen tot aankoop overgaan als er genoeg budget overblijft voor de renovatie. De kosten hiervoor zijn helaas ook gestegen door steeds duurdere bouwmaterialen.

Er is echter ook goed nieuws. Economen verwachten voor het voorjaar een afname van de inflatie. Ook voorspellen zij dat de hypotheekrente stopt met stijgen en stabiliseert. Samen met de stabilisatie van de woningprijzen, zou dat betekenen dat de betaalbaarheid van vastgoed verbetert. Goede vooruitzichten dus voor wie in 2023 op zoek wil gaan naar een nieuwe woonst.

Voor meer informatie kan je terecht bij onze habicom-experten.
Naranjo Decamps

Benieuwd naar de juiste huurprijs of verkoopprijs van jouw woonst? Laat een gratis habicomcheck door één van onze experten uitvoeren. Bel 03 449 42 41 of mail naar hallo@habicom.be.
Afbeelding