Afbeelding
Luchthaven Antwerpen hervat hoopvol haar activiteiten cover

Luchthaven Antwerpen hervat hoopvol haar activiteiten

Nieuws

Luchthaven Antwerpen heeft zopas belangrijke infrastructuurwerken afgerond. Deze werken waren noodzakelijk om de veiligheid van het vliegverkeer ook in de toekomst te garanderen. De toekomst ziet er trouwens veelbelovend uit. Vanaf 16 januari 2023 brengt Luxair opnieuw een verbinding met London City Airport. TUI Fly brengt volgend jaar drie nieuwe vliegtuigen naar Deurne die minder vervuilend zijn en de helft minder geluid produceren dan de vorige modellen.

De startbaan had al ruim 40 jaar geen structureel onderhoud meer gehad, de renovatie was dan ook nodig om de luchthaven op een veilige manier uit te baten. Beheersmaatschappij LOM Vlaanderen investeerde 9,5 miljoen euro voor deze werken. De startbaan is 1510 bij 45 meter. Om ze te renoveren waren bijna 27.000 ton asfalt en 4500 meter riolering nodig. Door de werken werd de levensduur van de startbaan met 20 jaar verlengd. Voor alle duidelijkheid: de werken betroffen louter de renovatie van de bestaande infrastructuur. De startbaan werd niet verlengd noch verbreed, de draagkracht bleef ongewijzigd en ook de categorie van de startbaan bleef dezelfde. De trafiek die mogelijk is op de luchthaven blijft identiek en de voorwaarden uit de milieuvergunning (van 2008) blijven onverkort van toepassing.

Aandacht voor duurzaamheid

In het kader van de duurzaamheid van de luchthaven werd ook nieuwe riolering en afwatering voorzien. Daardoor is het nu mogelijk om het hemelwater dat op de startbaan valt, te bufferen op het luchthaventerrein en vertraagd af te voeren richting Boekenbergpark. Het hemelwater zal dus niet langer geloosd worden in de openbare riolering. Ook de elektriciteitsbekabeling werd vervangen, zodat de start- en landingsbaan voortaan gebruik kan maken van duurzame ledverlichting. LOM Vlaanderen plant in de komende jaren nog werkzaamheden op Luchthaven Antwerpen. Momenteel is de vernieuwing van de vliegtuigparking in voorbereiding. Dit project wordt allicht aanbesteed in de loop van 2023.

De LEM Antwerpen (Luchthaven Exploitatie Maatschappij) exploiteert Luchthaven Antwerpen overigens met succes. In de eerste acht maanden van 2022 telde de luchthaven 191.025 passagiers, waarmee ze op ongeveer hetzelfde niveau van belangstelling zit als vóór de Covidperiode.

Toekomst ziet er goed uit

De populairste bestemmingen vanaf Luchthaven Antwerpen blijven de Spaanse bestemmingen.

Vanaf 16 januari 2023 biedt Luxair vluchten aan naar London City Airport, goed nieuws zowel voor zakenreizigers als voor vakantiegangers. Er zijn vluchten gepland op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en vanaf 29 maart 2023 ook op woensdag.

Ook TUI Fly investeert bijkomend in duurzaamheid door de leasing van 3 Embraer-toestellen type E195 E2. Deze zullen vanaf de eerste helft van volgend jaar worden ingezet met Antwerpen als basis. Ze vervangen de huidige Embraer E290’s die bij TUI Fly sinds 2016 operationeel zijn. Deze toestellen bevatten 136 stoelen (24 meer dan de toestellen die vandaag ingezet worden) die twee per twee geplaatst zijn. Door technisch performantere motoren en door aanpassingen in de aerodynamica is de CO2-uitstoot per stoel liefst 33% lager dan bij de toestellen die vandaag ingezet worden. Bij het opstijgen en landen draagt het geluid van de E195 tot 50% minder ver dan bij de E290; met andere woorden: minder lawaaihinder en minder CO2-uitstoot.

Voor de wintersporten zorgt Sky Alps met drie lijndiensten voor rechtstreekse verbindingen met skigebieden vanaf 21 december met vluchten tussen Antwerpen en Bolzano (Zuid-Tirol). ASL Fly vliegt net als TUI op Innsbruck (Tirol) vanaf 24 december. De directie van de luchthaven is trouwens in gesprek met nog andere luchtvaartmaatschappijen voor andere lijndiensten die het hele jaar door kunnen vliegen. Volg de evolutie van de bestemmingen via www.luchthaven-antwerpen.com.

Freddy Michiels