Afbeelding
Turnkring Deugd en Volharding bestaat 100 jaar … en turnen maar!

Turnkring Deugd en Volharding bestaat 100 jaar … en turnen maar!

Nieuws

Vandaag bestaat turnkring Deugd en Volharding 100 jaar en dat willen ze niet ongemerkt laten voorbijgaan. Misschien merkte je al iets op in de etalage van César Menswear? Of kocht je wel een lekker ‘Gumenasje’? Covid-19 houdt ‘den D&V’ alleszins niet tegen! Ze hebben heel wat in petto om hun jubileum te vieren.

Op 26 november 1920 zag turnkring Deugd en Volharding het levenslicht. De vereniging vestigde zich in het eerste gemeentehuis “’t Klokske” onder leiding van voorzitter Theodoor Kuijpers. Sinds die dag zet den D&V zich in om kinderen uit de ruime omgeving van Mortsel te laten turnen. Daarbij houden ze in het achterhoofd ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Wat eerst begon als een turnkring voor jongens groeide uit tot een grote club waar zowel jongens als meisjes, jong als oud terecht kunnen.

(lees verder onder de foto)

Een rijke geschiedenis

Bij het uitbreken van de oorlog in 1940 werd het leven in de kring praktisch tot nul herleid. Bovendien werd de turnzaal volledig vernield door het bombardement op 5 april 1943. Nadien werd in 1945 de turnzaal eigenhandig heropgebouwd. Op 5 januari 1951 kwam de officiële erkenning als “Koninklijke” en in 1961 werd de turnkring een vzw. Door grote uitbreidingen moest er een reorganisatie worden doorgevoerd. Zo ontstond in 1983 de Katholieke Multisportvereniging Deugd en Volharding Mortsel vzw met 4 onderverenigingen: Turnkring, Kinemusikei, Joledi en Tecemo. Later kwam daar ook Bossabal bij. In 2001 werd beslist de tot dan jongensturnkring volledig gemengd te maken. Vele kleine turners werden groot in deze club, de ene al bekender dan de andere (denk aan Dimitri Leue en Pieter en Bert Embrechts). Ook de 75ste en 90ste verjaardag van de club werden uitgebreid gevierd. Deze 100ste verjaardag kan de club niet anders dan met heel de stad vieren.

Feestjaar wordt jubileumjaar

Om het 100-jarige bestaan te vieren was er een hele reeks activiteiten voorzien: een receptie, feestelijke turnshow, galabal, turnkamp XL, enzovoort. Al de festiviteiten stonden met andere woorden in het teken van het jubileum. Maar Covid-19 stak hier helaas een stokje voor. Omdat die activiteiten contact in grote groepen vragen, werd er beslist het feestjaar te verplaatsen naar 2021-2022, maar dat wil niet zeggen dat den D&V er dit jaar geen jubileumjaar van maakt!

Vier mee met den D&V

De eerste aanzet voor het jubileumjaar was een heuse logowedstrijd. De turnkring zocht een fris, nieuw logo dat o.a. gebruikt zou worden voor T-shirts, trainingspakken, website, briefwisseling, enzovoort. Leden, sympathisanten en anderen mochten hun ontwerp inzenden. Het was een succes! Uit de vele inzendingen koos de jury het meest gepaste logo. Nick Vertongen was de winnaar. Hij ontwierp zelfs een aangepast logo voor het jubileum. Zo is den D&V klaar voor de volgende 100 jaar turnplezier!

(lees verder onder de foto)

Dat is niet alles. Ook in het Mortselse straatbeeld wil de club de verjaardag in de kijker zetten. Zo kleedde César Menswear zijn etalage in het teken van het 100-jarige bestaan. Ook alle leden kregen bij de start van het sportjaar een goodiebag met gadgets: een balpen, frisbee, zonnebril én T-shirt om in te turnen. Dat alles uiteraard voorzien van het nieuwe logo!

Bij de wafelbak/wafelverkoop was er dit jaar een extraatje. D&V had immers een eigen bier ontwikkeld: het ‘Gumenasje’. Dit lekkere collector’s item wordt alleen verkocht tijdens het jubileum. Nog een manier om de verjaardag in de verf te zetten.

… en turnen maar!

Turnkring Deugd en Volharding bestaat 100 jaar en er is steeds één constante geweest: de liefde voor turnen en voor de club, want de gymnastiek is er – uiteraard – belangrijk, maar er is meer. Door de vele vriendjes- en brevettendagen, turnshows en turnkampen ontstaat er een sterke vriendschap en laat dat nu de basis zijn van een warme club.

Wil je meer weten over turnkring Deugd en Volharding? Surf dan naar de website: turnkring.d-en-v.be. Je vindt er alle info over het aanbod. Zin om mee te vieren met den D&V? Surf dan naar de website specifiek over het 100-jarige bestaan: denv100jaar.wordpress.com. Zo blijf je op de hoogte van de festiviteiten.

Dorien Boonen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding