Afbeelding

Willy Magiels overleden

Nieuws
Op 16 november 2018 overleed Willy Magiels in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen, aan de gevolgen van een slepende longziekte. Hij was 74 jaar. De uitvaart gaat door op zaterdag 24 november in zijn stamkroeg Filmhuis Klappei. De asverstrooiing vindt plaats op de begraafplaats Schoonselhof.
Willy was een schoolvoorbeeld van wat een ‘stille kracht’ betekent. Zijn biotoop was de filmwereld. Als hoofdredacteur van het magazine ‘Film’ en als secretaris van de Vereniging van de Vlaamse Filmpers (VVF) volgde hij de filmactualiteit op de voet. Iedereen die ooit op zijn medewerking een beroep deed, zal hem willen herinneren als de bereidwillige vrijwilliger op wie je altijd belangeloos kon rekenen. Zijn dossierkennis was legendarisch en hij deelde die graag met iedereen die even passioneel met film bezig was als hijzelf.
De meeste ervaring heeft Willy ongetwijfeld opgedaan tijdens zijn loopbaan als perschef van het zogenaamde Rex Concern, de centrumfilmzalen, die in de naoorlogse jaren zo populair waren in Antwerpen. Toen het imperium van Georges Heylen in 1993 de deuren sloot, concentreerde Willy zich op filmjournalistiek via het magazine ‘Film’ waarvan hij hoofdredacteur was en de organisatie van ‘Film International’. Vooral de ‘sociale film’ had zijn belangstelling. Hij schreef meerdere naslagwerken over film. Ook in het recent uitgekomen boek Robbes Hollywood aan de Schelde had Willy een belangrijk aandeel.
Willy zal nog vaak in mijn geheugen opduiken als de gedreven filmkenner, als de bereidwillige vrijwilliger, als de mogelijk weinig spraakzame, maar zeer warme mens, met het hart op de juiste plaats. Hij zal door velen gemist worden.
Freddy Michiels