Afbeelding

Op 1 november wordt Bloemen Madilux 30 jaar en dat verdient een bloemetje!

Nieuws

30 jaar geleden namen Stany en Martine Bloemen Madilux over. Ze mogen ondertussen terugblikken op een fleurig parcours en zagen tijdens die periode heel wat zaken veranderen. Ze weten zich aan te passen aan veranderende behoeften van hun klanten en hopen er alleszins nog een paar b(l)oeiende jaren aan toe te voegen!

30 jaar geleden namen Stany Van Dun en zijn echtgenote Martine Bloemen Madilux over, dat toen nog gevestigd was aan de Molenstraat 10. De winkel bestond toen al een lange tijd en was genoemd naar de kinderen van de eerste eigenaars: Marleen, Dirk en Luc. De toenmalige eigenaar was Dirk, die de zaak van zijn ouders had overgenomen. Luc was gehuwd met een nicht van Martine.
Stany had altijd voor een internationaal bedrijf gewerkt. Martine was kapster. Toen Luc besloot de zaak over te geven, twijfelden Stany en Martine geen moment. Ze zouden van bloemen hun levenswerk maken. Ze werkten nog een tijd samen met Luc om de kneepjes van het vak te leren en kregen de stiel al snel in de vingers. De start van een bloeiende carrière!
In al die jaren is er wel wat veranderd, zo geven Stany en Martine aan. Niet alleen verhuisde de winkel naar de Sint-Benedictusstraat 16, het waren vooral de verwachtingen en de andere levensstijl van de klanten die vaak ook tot ingrijpende veranderingen qua aanpak noopten. “Toen wij de zaak overnamen, waren er in Mortsel wel een stuk of twaalf bloemenwinkels”, herinnert Stany zich. “Er waren er drie in het dorp alleen al en nu zijn er nog maar een drietal over heel de stad. Mensen kopen over het algemeen veel minder bloemen dan vroeger.” Ook de tradities zijn veranderd. “Terwijl vroeger bijvoorbeeld grote potten chrysanten de kerkhoven in kleur lieten baden rond 1 november, zetten de mensen nu liever een bloemstuk op het graf van hun overleden geliefden.”
Anderzijds worden er veel meer bloemen op afstand besteld. “Wij werken al lang samen met Fleurop, vroeger Interflora”, vertelt Martine. “Via de telefoon en tegenwoordig via internet kunnen de mensen hun bloemen veel sneller bestellen dan vroeger. We leveren zo bloemen over de hele wereld. Dat is best wel spannend”, lacht Stany.
Wij Belgen zullen zoiets niet snel zeggen over onszelf, maar in dit geval is het waar: België is een van de goedkoopste landen, als het op bloemen aankomt alleszins. Dat komt omdat de meeste bloemen van over de hele wereld in Nederland geveild worden, vlakbij dus. “En toch zijn bloemen in Nederland duurder dan hier”, weet Stany. “Daar rekent men namelijk ook al aan voor het aanmaken van een boeket en niet alleen voor de bloemen zelf.”
Werk is er in elk geval nog altijd genoeg bij Bloemen Madilux. Er wordt onder meer samengewerkt met Uitvaartverzorging Goossens & Celis. Rouwwerk is dan ook één van de specialiteiten bij Madilux, samen met bruidsboeketten, al kan je bij Stany en Martine terecht voor alle gelegenheden. Zij zorgen nog echt voor bloemstukken en boeketten volgens de regels van de kunst. “Een boeket van een echte bloemenwinkel oogt toch altijd nog mooier en fijner dan een boeket dat je vindt in de supermarkt of in de winkel bij een tankstation”, merkt Stany terecht op. “Wij gaan nog altijd resoluut voor kwaliteit, professioneel gemaakte stukken én voor eerlijke bloemen!”
Er komen weer drukke tijden aan voor Bloemen Madilux, met Allerheiligen en de kerstperiode. “Rond Allerheiligen staan we weer op twee kerkhoven. Onze bloemen en bloemstukken worden steeds met liefde gemaakt, zodat de mensen het mooiste kunnen kiezen om op de graven te leggen. Voor kerst maken we elk jaar een heleboel mooie kerststukken en daarna volgen de boeketten die mensen afgeven rond Nieuwjaar”, zegt Stany.
“Wij houden van drukte. Die geeft ons vleugels en tijdens drukke periodes kunnen we altijd nog net iets meer”, lacht Martine. Aan motivatie ontbreekt het Stany en Martine in geen geval. Ze benadrukken dan ook graag dat hun gezellige winkel open is op zon- en feestdagen, van 9 tot 16 uur en zelfs later indien nodig. “Voor ons is het vanzelfsprekend dat we onze klanten helpen op belangrijke momenten. Daarom zijn we bijvoorbeeld op kerstavond open tot 18 uur!”
Wie graag iemand werkelijk in de bloemetjes wil zetten neemt best even contact op met Madilux. Een vriendelijker en behulpzamer duo met zoveel ervaring en vakkennis zal je in de bloemensector niet snel vinden! We wensen Stany en Martine een dikke proficiat met het jubileum van Madilux en nog veel succes!
Tekst: Joyce Verschueren en Fik Verbiest - Foto: Ronny Mullens