Afbeelding

Subsidies voor slimme gemeentelijke wagens in Edegem

Nieuws

Edegem trekt volop de kaart van de digitale innovatie. Binnenkort gaat de gemeente samen met partnergemeenten en IGEAN van start met een groots opgezet smart cityproject. “En dat met de steun van de Vlaamse Overheid. Ze hebben voor ons projectvoorstel 200.000 euro subsidies veil”, kondigt schepen voor ICT Jeroen Van Laer aan. Burgemeester Koen Metsu bevestigt trots: “Door dit project, ondersteund door kabinet Muyters, willen we kunnen inspelen op een aantal pertinente uitdagingen rond mobiliteit, sluikstort en stadsplanning.”

Hoe kan het Internet of Things het leven van de Edegemnaar verbeteren? Die vraag stelde Edegem zich de afgelopen maanden naar aanleiding van een subsidie-oproep van het kabinet van Philippe Muyters, Vlaams minister van innovatie. “In samenwerking met andere gemeenten en IGEAN werkten we een project uit waarmee we het openbaar domein slimmer willen beheren”, begint schepen voor ICT Jeroen Van Laer. “Nu gebeurt dat via controles en vaststellingen, vaak door burgers. Het gaat dan om meldingen over zaken zoals bijvoorbeeld sluikstort, een omgevallen verkeersbord of stoepstenen die losliggen.”
“Meldingen op die manier verwerken is arbeidsintensief en niet altijd even efficiënt”, gaat burgemeester Koen Metsu verder. “Zo kwamen we op het idee om slimme camera’s en sensoren op onze gemeentelijke wagens te plaatsen. Op die manier kunnen we een databank met beelden en gegevens aanleggen. Die database vormt de basis om via beelddetectie en kunstmatige intelligentie het openbaar domein te gaan beheren.”

Sneller sluikstort opruimen

Het openbaar domein op die manier beheren heeft enorme voordelen. “We besparen door de extra controles aan de hand van slimme camera’s niet alleen op inzet van personen en voertuigen, maar het geeft ons ook de kans om sneller en pro-actiever te werken”, weet de burgemeester. “Stel dat ons systeem sluikstort rond een glasbol opmerkt, dan kan het dat onmiddellijk doorsturen naar de bevoegde opruimdienst, zonder dat er een melding van een burger aan te pas moet komen. Op die manier kan sluikstort sneller worden aangepakt.”
Schepen Van Laer ziet tenslotte ook de ecologische meerwaarde van het smart cityproject: “Ons idee is ook erg duurzaam. We zorgen niet voor extra bewegingen van voertuigen, integendeel. Onze wagens hebben een vast traject dat sowieso op regelmatige basis wordt afgelegd, denk bijvoorbeeld aan de huisvuilwagens. Deze aanpak zorgt in die zin dus niet voor extra milieuvervuiling of CO2-uitstoot.”

200.000 euro subsidies

Afgelopen oktober zat de gemeente met andere gemeenten en IGEAN rond de tafel. “We dienden een dossier in naar aanleiding van een subsidieoproep van het kabinet van minister Muyters. Ook hij zag duidelijk het potentieel van ons projectvoorstel, want vandaag kregen we de bevestiging dat we 200.000 euro subsidies ontvangen, de grootste subsidie van alle 21 ingediende projecten”, knikt Van Laer.
Hoe gaat het project nu concreet van start? “Dankzij de subsidie kunnen we nu onderzoeken in welke mate onze ideeën haalbaar zijn. Het is een unieke kans om als Edegem het voortouw te kunnen nemen in de digitale revolutie en te kunnen inspelen op een aantal pertinente uitdagingen rond mobiliteit, sluikstort en stadsplanning”, besluit burgemeester Koen Metsu.