Afbeelding

Feest bij de slechtvalken in Mortsel op 5 mei

Nieuws

(Sinds gisteren vier gezonde kuikens uit het ei; live te volgen via webcam)
 
Na bijna 5 weken broeden zijn er weer kuikens bij het koppel slechtvalken op de 70 meter hoge schoorsteen bij Agfa Gevaert in Mortsel. Begin maart werden daar in de nestkast 4 eieren gelegd. Heel dit gebeuren is via de website www.agfa.be/slechtvalken reeds enkele maanden live te volgen via een webcam die in de nestkast werd geplaatst. Het is een initiatief van Agfa, i.s.m. de Natuurpunt afdeling Land van Reyen en de stad Mortsel (Milieuraad).

Het is precies 10 jaar geleden (2008) dat er bij Agfa voor het eerst een succesvol broedgeval van slechtvalken was. Deze roofvogel was vijfentwintig jaar geleden volledig uitgestorven in België, maar is sinds begin deze eeuw terug in opmars. Tot nog toe werden er op de schoorsteen bij Agfa reeds 22 jonge slechtvalken succesvol grootgebracht. Hoog tijd om dat eens met z’n allen te vieren.

Daarom wordt er op zaterdagnamiddag 5 mei bij Agfa-Gevaert een slechtvalken-happening georganiseerd. Zo zal je aan de fabriekspoort in de Hendrik Kuyperstraat de kuikens kunnen observeren via verrekijkers/telescopen. In de gebouwen van Agfa in de Septestraat is er een tentoonstelling over roofvogels en kan je ook een lezing bijwonen over de (symbool-)waarde van deze bijzondere vogel. Het volledig programma kan je hieronder raadplegen of via de website www.landvanreyen.be
De stad Mortsel zal de komende 2 weken (tot 4 mei) in haar bibliotheek in de Eggestraat ook een “educatief hoekje” uitstallen waar je terecht kan voor info over roofvogels en uilen. Je kan er tevens op een monitor continu de webcambeelden bekijken. Aan de scholen in Mortsel werd gevraagd om de komende weken even aandacht te schenken aan het gedrag en het nut van roofvogels, ook in een stedelijke omgeving.
Je bent van harte uitgenodigd om op zaterdagnamiddag 5 mei van 13u30-17u30 op dit feest bij Agfa-Gevaert mee te genieten van de jonge kroost slechtvalken. De vrijwilligers van Natuurpunt Land van Reyen en de vogelwerkgroep ARDEA staan die dag de bezoekers graag te woord.
Voor meer info:
e-mail: educatie@landvanreyen.eu
programma: www.landvanreyen.eu (zie kalender-item dd. 5 mei)
webcam: www.agfa.be/slechtvalken/webcam
 
PROGRAMMA:
In auditorium - cinemazaal (Agfa Gevaert, Septestraat 27, Mortsel)
 • 14u00: Toespraken (afgevaardigde stad Mortsel (schepen Steve D’Hulster) en afgevaardigde Agfa Gevaert (Marc Hofman, Milieudienst))
 • 14u30: Lezing door Natuurpunt (Gerald Driessens): “De (symbool-)waarde van de slechtvalk”
 • Vanaf 15u00: doorlopend filmvertoning “Slechtvalken op ’t Kiel”
Doorlopend (13u30-17u00) in onthaalruimte - foyer (Agfa Gevaert, Septestraat 27, Mortsel)
 • Bekijk de live-beelden van webcam in broedvogelkast van de slechtvalk
 • Educatieve tentoonstelling over roofvogels, zo kom je alles te weten over het reilen en zeilen van o.m. de slechtvalk
 • Natuurfoto’s over ‘Biodiversiteit in de provincie Antwerpen’ genomen door de leden van de Bond voor Verantwoorde Natuurfotografie (BVNF)
 • Bezoek de infostanden van de natuurverenigingen Natuurpunt (incl. Vogelwerkgroep ARDEA) en Vogelbescherming Vlaanderen
 • Bekijk live het werk van airbrush-kunstenares Inge Kennis, die roofvogels schildert
 • Kinderanimatie (4-10 jarigen) “roofvogelmaskers maken”
 • Toekijken op het ringen van de jongen (tussen 16u00-17u00), indien de fysische conditie van de kuikens en het weer dit toelaten
 • Voor een Fair Trade drankje en versnaperingen kan je terecht bij de stand van Oxfam Wereldwinkel
Plaats van afspraak om de slechtvalken live te zien (13u30-17u30): bij de fabriekspoort van Agfa-Gevaert 1, Hendrik Kuypersstraat, te Mortsel.
Er zullen een aantal verrekijkers en telescopen ter beschikking staan voor het publiek.
 
 
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding