Diamonds On The Rocks – Een avond vol muzikale magie

Nieuws

MORTSEL - Mensen zijn Media serveerde met verschillende partners op vrijdag 6 oktober weer een muzikale parel in de illustere Kaleidoscoop. De zevenkoppige Neil Diamond tributeband deed z’n uiterste best om de tot de nok gevulde en uitverkochte zaal te verwennen met nummers uit het rijk gevulde repertoire van de Amerikaanse singer-songwriter. Het feest van herkenning werd overduidelijk gesmaakt, want de Diamonds werden niet één, maar tot twee keer toe terug de bühne opgeroepen voor een bisronde. “Me and you are subject to the blues now and then. But when you take the blues and make a song you sing them out again.”, zingt Diamond zelf op Song Sung Blue. Diamonds On The Rocks verstaat als geen ander dat muziek moet komen van diepe passie, liederen geënt op lief en leed. Een taal die ze perfect begrijpen.

Met enkele soundscapes opende de band heerlijk mysterieus de avond, om als een goedgeoliede machine plots baan te ruimen voor het heerlijke Soolaimon. Het was vanaf de eerste noot duidelijk dat Diamonds On The Rocks het werk van De Man Zelf perfect beheersten en zowaar nog naar hun eigen hand durfden te zetten. Coverbands maken nogal vaak de kritieke fout van ‘te perfect’ te willen zijn, te hard te willen lijken op het originele, te mak, te braaf, te vrijblijvend. Niks van aan met deze zeven. Frontman Kris Valvekens is door en door fan en dat bedoelen we als een echt compliment. Hij laat vooral de muziek zelf spreken (zelden een man zo vriendelijk, nederig en innemend het talrijke publiek welkom horen heten), maar durft zonder twijfel zijn eigen handtekening in tekst en timbre te leggen. Drummer Jan Cuyvers (grote bezieler van het project) houdt deze ‘wild bunch’ als geen ander in het gareel. Goede en consequente drummers zijn vaak moeilijk te vinden en Jan is een klokvaste metronoom. Samen met bassist Marc Van Puyenbroeck zorgt hij voor een uitstekende ritmesectie, waar de andere bandleden de rest van de sound met alle gemak rond kunnen draperen.

De gitarist was een oude bekende: Luc Canters. Deze fantastische gitarist zette eerder al Kaleidoscoop onder stroom tijdens het eveneens gesmaakte optreden van LuNa. Achter hem maakte het andere ingrediënt van het LuNa-duo mee het mooie weer: Nathalie Van den Meutter. Samen met ‘partner in crime’ Emilie Leysen verzorgt zij de backing vocals voor Diamonds. Deze twee straffe madammen zorgden met speelse intermezzo’s voor een extra touch aan het geheel. Een speciale vermelding willen wij maken voor toetsenist Niels Verheest. Volledig opgaande in zijn eigen wereld van klank, versmolten met zijn orgel, bleek ook hij het zoveelste prima klankbord te zijn voor die zo eigenzinnige sound van Neil Diamond. Na een korte pauze werd het dan ook steeds warmer in Kaleidoscoop. Stoelen en bezoekers begonnen te schuifelen, voetjes begonnen meer en meer op het ritme mee te dansen en hier en daar begonnen mensen te dansen. Je voelde gewoon dat er eigenlijk meer staan- dan zitplaatsen hadden mogen voorzien worden. Want blijf maar eens stilstaan onder het aanstekelijke speelgenot van dit zevental.

Het oeuvre zat vol met klassiekers: September Morn, Red Red Wine, Desiree, You Don’t Bring Me Flowers, eeuwige kraker Sweet Caroline. Je zou boeken vol kunnen schrijven over de kwaliteiten van Diamond als zanger en liedjesschrijver. Je zou er zo een hoofdstuk aan toe kunnen voegen over Diamonds On The Rocks. Hun lofzang aan de man is namelijk een dankgebed van de mooiste soort. Oprecht, bezield, vol plezier en harmonie. Wij kunnen dan ook weinig meer uiten over zo’n mooie avond dan een even oprecht: dank u.

Aangezien we graag even in deze dankbare roes blijven hangen, wil Mensen zijn Media graag deze fijne mensen danken voor het mogelijk maken van een prachtige avond:

Kaleidoscoop, Dierickx-Leys, Taxacc, Argentakantoor Marc Steyaert, De Groene Baksteen, Windistributie, Dakwerken Ceuppens en uiteraard alle aanwezige lezers, sympathisanten, toeschouwers en medewerkers. Tot de volgende keer!

Miel Van Bavel