Al 35 jaar jaarlijks dividend voor inwoners van Alaska

Nieuws

Basisinkomen, van Finland …


 

Er is de jongste weken veel belangstelling voor een Fins experiment met het basisinkomen. Het gaat om 2000 werkloze Finnen die dit en volgend jaar 560 euro per maand zullen ontvangen. De regering wil uitzoeken of een onvoorwaardelijk inkomen helpt om werk te vinden.

Het Finse initiatief is ongetwijfeld belangrijk. Maar het uitroepen tot het beste basisinkomenexperiment dat de wereld ooit zag, is wel heel kort door de bocht.

… tot Alaska Permanent Fund

Kijk dan toch ook even richting Alaska waarvan alle inwoners, ook de kinderen, al sinds 1982 jaarlijks een dividend ontvangen. In 2015 ging het om een bedrag van 2072 dollar. Bron van dat inkomen is het Alaska Permanent Fund dat gevoed wordt door inkomsten uit olie.

Omdat het om een algemeen én onvoorwaardelijk inkomen gaat – en dat sinds 35 jaar – komt het veel dichter bij wat de voorstanders van een basisinkomen voor ogen staat. De argumenten pro een dergelijk universeel basisinkomen zijn onder andere uit de doeken gedaan in ‘Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw’.

Beroering

De jongste maanden is er beroering in Alaska over het dividend voor 2016. De gouverneur wil het bedrag halveren. Maar er is verzet, tot voor de rechtbank.

www.pala.be - Dirk Barrez, hoofdredacteur