Afbeelding

Kontichse Herberg ’t Lijsterke gaat na 110 jaar tegen de vlakte

Nieuws

De herberg ’t Lijsterke, die zich bevindt op de hoek van de Duffelsesteenweg en de Lijsterbolstraat, gaat na 110 jaar tegen de vlakte.

Daarmee verdwijnt één van de laatste bruine volkscafés van Kontich. In de plaats daarvan komen er twee luxeappartementen. De uitbaatster Annemie Verelst is er het hart van in. Het was als een donderslag bij heldere hemel toen ze het bericht kreeg dat haar huurpacht niet verlengd werd. Annemie was gedurende 26 jaar de vaste waardin van ‘t Lijsterke. Ze heeft het al die jaren met hart en ziel en veel vreugde en liefde gedaan. Haar klanten waren haar vrienden. “Het was mijn leven”, vertelt ze vol weemoed. De eerste tien jaar heeft ze ‘gouden jaren’ meegemaakt.

Door de komst van de economische crisis slabakten haar inkomsten. Toch heeft ze steeds haar kost verdiend, maar ze ziet de toekomst somber in. “Wat wil je. Ik ben 58 en nog niet pensioengerechtigd. Na maanden zoeken kan ik beginnen bij Bofrost als chauffeurverkoopster in een totaal nieuwe branche. Een woonst heb ik nog niet. Ik heb er wel een op ’t oog. Ik wacht nog op een telefoontje voor een bevestiging. Ik hoop maar dat het lukt”, zegt Annemie hoopvol.

Spectaculaire dingen zijn er in ’t Lijsterke nooit gebeurd. In de beginjaren was het de vaste stopplaats voor voermannen van paarden. De lijken werden toen nog met paard en kar vervoerd. Voor ze het kerkhof binnenreden, wilden ze nog in de rapte een glas bier drinken. De naam ‘’t Lijsterke’, het interieur en de buitengevel zijn gedurende 110 jaar steeds hetzelfde gebleven.

’t Lijsterke stond bekend als de herberg die het langste open was, soms tot 7 uur in de morgen. “De klanten die de avond in andere herbergen hadden doorgebracht, stapten na sluiting naar ’t Lijsterke voor een afzakkertje. Soms waren ze vergezeld van een andere cafébaas. Het publiek dat hier kwam, was zeer gevarieerd: jong, oud, rijk of arm. Laten we zeggen: ‘van dopper tot apotheker’. Samen hokten ze aan de toog of zaten ze aan de tafeltjes. De gespreksonderwerpen gingen meestal over koetjes en kalfjes, herinneringen die werden opgehaald en ook over het wekelijkse of dagelijkse gebeuren. Al die jaren ging het er hier vreedzaam en gemoedelijk aan toe. Slechts tweemaal werd er hier gevochten, maar ik slaagde er telkens in om het geweld in de kiem te smoren”, vertelt Annemie trots.

Annemie nam de herberg over van Eric Bogaerts. Tijdens de periode dat hij er waard was samen met zijn vrouw Greet Van Den Bergh, werd de herberg de trekpleister van de leerkrachten van de toenmalige tekenschool. Bewijs daarvan zijn de tekeningen die aan de muur hingen toen Annemie de herberg overnam, vooral karikaturen van de stamgasten.

Ward Coene

Afbeelding