Afbeelding

Zoete lekkernijen van Marie-José werken ‘hartversterkend’

Nieuws

MORTSEL – Tegelijk met de opkomst van de sterke drank ontdekte Europa drie nieuwe opwekkende en hartversterkende dranken. Koffie, thee en chocolade zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Alle drie komen ze van overzee: de koffie uit Arabië (meer bepaald Ethiopië), de thee uit China en de chocolade uit Mexico.

Zo krijgt Mortsel haar eigen wereldhoekje aan de Edegemsestraat 56. Zoete lekkernijen blijven immers onze harten veroveren. Chocolade bereikte rond 1520 Spanje. In de vorm van tabletten en staven werd het zoete en bittere goud uit Mexico en Nieuw-Spanje aangevoerd. Vooraleer de chocolade in Frankrijk op tafel kwam, werd hij in de Spaanse Nederlanden reeds geschonken. Chocola was in die tijd meer een geneesmiddel dan een voedingsmiddel. De allereerste chocoladedrinker in Parijs was blijkbaar kardinaal Richelieu, de aartsbisschop van Lyon en broer van de beroemde minister. Hij dronk het bruine vocht om de oprispingen van zijn milt te kalmeren. Spaanse nonnen brachten dit geheim mee naar Frankrijk.

Het nieuwe genotmiddel viel niet onmiddellijk in de smaak. De opgang voltrok zich eerder aarzelend. Aan het Franse hof maakte de chocola dan eens furore, dan weer viel hij in ongenade. Zo was madame de Sévigné beducht voor de mogelijke gevaren van het nieuwe drankje en mengde het net als anderen uit voorzorg met melk. Als ik mijn kleinzoon warme chocolademelk geef, zink ik even weg in de salons van de hoge Franse adel en vraag me af of het net die chocolade was, die de markiezin op ideeën bracht bij het schrijven van haar brieven. De brieven van Mme de Sévigné getuigen niet alleen van een levendige schrijftrant, maar bovenal van haar ‘kunst van vertellen’. Misschien heeft Marie-José Klimala wel wat weg van een markiezin uit die Bourgondische familie: vertellen kan ze honderduit en haar lekkere chocolaatjes doen je praten.

In het gezelschap van de Portugezen, de Hollanders en de Engelsen is de thee in de 17de eeuw uit het verre China naar Europa gereisd. In China zelf was de gewoonte van het theedrinken reeds tien tot twaalf eeuwen aan de gang. Dat merk je ook nu nog. Dat kopje thee geeft je net iets meer. Ook in onze contreien kent de invoering van thee een moeizame geschiedenis. Wie thee zegt, denkt aan theepotten, porseleinen kopjes en zoveel meer. De Europeaan leerde theedrinken in Indië. De VOC (de Verenigde Oost-Indische Compagnie) zou de eerste lading thee rond 1610 naar Amsterdam gebracht hebben.

De theeboom of theestruik is een heester waarvan de Chinese boer de blaadjes verzamelt. De eerste blaadjes, nog smal en zacht, leveren de keizerlijke thee. Hoe kleiner de blaadjes, hoe fijner de thee. Vervolgens worden deze blaadjes gedroogd, ofwel door warmte van het vuur (groene thee), ofwel in de zon. In dat laatste geval begint de thee te fermenteren. De kleur wordt dan donkerder. Zo krijg je zwarte thee. Zowel de groene als de zwarte thee wordt met de hand opgerold en verstuurd in forse kisten, verstevigd met lood of tin.

Engeland leerde de thee kennen dankzij de Nederlanders. De eigenaars van de koffiehuizen in Londen brachten de nieuwe drank rond 1657 in de mode. Samuel Pepys (uitspraak ‘pieps’) dronk hem voor de eerste keer op 25 september 1660. Pepys werd beroemd om zijn dagboeken en beschreef de Nederlanders als ‘wise, brave and noble people’. In zijn werken beschrijft hij een reis naar Scheveningen, Den Haag en Delft.

Het wereldhoekje in Mortsel

Als je dat wil, vertelt Marie-José je gepassioneerd meer over de chocola en de thee die ze samen met haar man in hun winkel verkoopt. Zeer netjes tentoongesteld in kleine glazen potjes, kan je de theesoorten ruiken, vooraleer je ze wil kopen. Hoe serveer je de thee? Ook daarvoor kan je bij Marie-José terecht. Fijn porselein, prachtige kopjes en theepotjes, staan mooi tentoongesteld in een fraaiwitte kast. Er zijn ook nevenproducten, maar thee en chocolade zorgen ervoor dat je echt zin krijgt in een kopje thee met chocolade die nét anders is dan dat je gewoon bent.

Thee heeft net als wijn zijn eigen rituelen. Zelfs in de meest armzalige woningen in China en Japan staat er altijd heet water klaar voor de thee. Ga je het winkeltje ‘Sweet to meet you’ binnen, dan voel je onmiddellijk een stukje van die theecultuur, zo veraf en zo dichtbij. Laat je daarom verleiden door geuren en smaken en dompel je onder in de wereld van dat hartversterkende chocolaatje en die mysterieuze thee.

Je vindt ‘Sweet luxuries’ in de Edegemsestraat 56 in Mortsel. De winkel is maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag open van 10.00 tot 14.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Woensdag is de winkel gesloten. Er kan ook online gekocht worden via www.sweetluxuries.be. Dan mis je wel de charme die de winkel uitstraalt ...

Met ‘Sweet luxuries’ rijgt Mortsel weer een parel aan haar draad!

Dirk Brentjens
Afbeelding