Afbeelding

Nieuw Havenhuis verrast

Nieuws

ANTWERPEN - De meningen mogen dan wel verdeeld zijn, vaak zelfs irrelevant, maar de meerderheid heeft onlangs met bewondering kennisgemaakt met het nieuwe Havenhuis. Antwerpen heeft een nieuwe iconische locatie.

 

Vier jaar na de start van de werken werd het nieuwe Havenhuis op 22 september voor het publiek opengesteld. De architectuur van het bureau Zaha Hadid maakt indruk. De manier waarop met licht, staal en beton omgesprongen wordt, is indrukwekkend. Hopelijk worden de werknemers van het havenbedrijf niet te veel afgeleid door de fascinerende vergezichten die het gebouw op Antwerpen en de Schelde biedt. Het ontwerp heeft (voor velen) het uitzicht van een boot die schittert als een diamant, twee troeven die onafscheidelijk met Antwerpen verbonden zijn.

De kostprijs voor het project bedraagt 55 miljoen euro, dat is circa 5 miljoen meer dan oorspronkelijk begroot. Voor de restauratie van de voormalige brandweerkazerne (waarop het nieuwe gebouw rust) kreeg het Havenbedrijf een subsidie van 2,6 miljoen euro van Onroerend Erfgoed.

Het nieuwe Havenhuis is niet alleen de werkplek van 500 medewerkers, maar wil ook een ontmoetingsplaats zijn voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. Daarnaast moet het ook een plaats worden waar elke bezoeker de dynamiek van de stad Antwerpen en haar haven op een onbekende manier ervaart. Vanaf eind oktober worden rondleidingen mogelijk voor groepen en individuen. Na de kantooruren op woensdag en donderdag en tijdens de weekends zullen stadsgidsen bezoekers doorheen het gebouw loodsen. Reserveren is verplicht en kan via www. visitantwerpen.be


Twee keer per jaar wordt de glazen gevel door glazenwassers onder handen genomen. Deze reiniging gebeurt met gerecupereerd regenwater. De factuur van de schoonmaak bedraagt ongeveer 25.000 euro op jaarbasis. FM
Info: www.portofantwerp.com
 
 
 
Afbeelding