Afbeelding

Wie wordt Belgisch kampioen baseball 2016?

Nieuws

DEURNE-BORGERHOUT - Zaterdag 24 september 2016 startte de strijd voor deze titel. De eerste twee ploegen uit de voorbije reguliere competitie strijden hiervoor en dit jaar waren het opnieuw de Squirrels uit Borgerhout en de Spartans uit Deurne. De strijd wordt beslecht in vijf onderlinge duels (best of five) en de ploeg die het eerst drie duels wint, mag zich een jaar Belgisch kampioen noemen.

We gingen de sfeer opsnuiven.

Batter, strike out, bunt, curve ball, fast ball, fly ball, foul ball, ground ball, infielder, home run, strike zone, catcher, infield, outfield, dug out, slider, innings, take him out, … Dat waren de woorden die ik hoorde roepen op en rond het veld. Eerlijk ... ik snapte er geen jota van. Gelukkig waren daar nog Frank Van Droogenbroeck, Donald Vertommen, Alain Mesure en Ronny De Vriendt, de coaches van de herenploeg Spartans Deurne, die me in geuren en kleuren de basisspelregels diets probeerden te maken. Dit om een analfabeet als ikzelf in deze sport, het alsnog mogelijk te maken “the game” te begrijpen of te volgen.

Het ontstaan van de sport

De coaches verstrekten me tevens een antwoord op een vraag waar ik al lang mee zat te worstelen. Hoe komt het nu dat dergelijke typisch Amerikaanse sport hier wordt beoefend en waarom maakt deze sport blijkbaar in de regio Antwerpen zo’n furore?

Het ontstaan van deze sport in de regio heeft enerzijds te maken met het ontstaan en de ontwikkeling van de haven van Antwerpen en anderzijds met het verloop van de wereldgeschiedenis.

Honkbal maakte zijn verschijning in België in de jaren 1920. Op de Antwerpse dokken speelden Japanse zeilers en matrozen dit spel als tijdverdrijf tussen het laden en lossen. Zo ontdekten Antwerpenaars deze sport en gingen ze deze ook beoefenen. Er werden enkele lokale clubjes opgericht, die onderling wedstrijden tegen elkaar speelden.

In 1936 richtte België zijn eigen federatie op en werden deze lokale Antwerpse wedstrijden vanaf dan gespeeld in een echte competitie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stagneerde deze sport en na de bevrijding kreeg honkbal of baseball een nieuwe boost. Veel Amerikaanse soldaten bleven na de oorlog hangen in de regio en besloten hun Amerikaanse sport ook hier te beoefenen. Een breder publiek kwam in aanraking met deze sport en de sport kreeg een nieuwe boost in en buiten de regio. Nieuwe ploegen werden boven de doopvont gehouden en namen deel aan de reguliere competitie.

Wat is nu het verschil tussen honkbal, baseball of softbal?

De coaches konden me op deze vraag eveneens een antwoord verschaffen. Honkbal is een andere naam voor baseball. Het verschil tussen softbal en baseball zit vooral in de grootte van het veld, de grootte van de bal en de wijze waarop de bal wordt gegooid. Bij softbal is het terrein kleiner en is de bal groter. Het grootste verschil zit echter in de wijze waarop de werper de bal gooit. Bij softbal gebeurt dit onderhands. Bij baseball of honkbal gebeurt dit bovenhands.

Is baseball een sport voor iedereen?

Ja! Baseball kan je al spelen vanaf de leeftijd van 4 jaar. Softbal wordt gespeeld vanaf 13 jaar. De sport staat zowel open voor meisjes als jongens en de noodzakelijke uitrusting beperkt zich tot een baseballhandschoen, aangepast schoeisel en een uniform. De rest (andere materiaal en uitrusting) wordt ter beschikking gesteld door de club.

Interesse geprikkeld? Ga dan eens kijken op de website van ‘The Spartans’ (www.spartans.be) of van ‘Squirrels’ (www.borgerhoutsquirrels.com). Beide clubs zullen jullie hartelijk welkom heten en wie weet ontdekken we wel een nieuw Babe Ruth?

Wie werd nu Belgisch kampioen baseball 2016?

Ondertussen weten we wie van beide clubs de titel Belgisch kampioen baseball 2016 mag voeren en dit voor het komende jaar. De Spartans uit Deurne wonnen op 08 oktober 2016, na vijf spannende onderlinge duels, als eerste drie wedstrijden. De Borgerhoutse Squirrels mogen zich, als waardige verliezers, een jaar lang vice-kampioen noemen.

GO GO GO Spartans! GO GO GO Squirrels!

Meer foto’s op https://www.facebook.com/mensenzijnmedia/posts/1787051644875230

@Meetjesman