Afbeelding

Nijghse vrouwen brengen ode aan Lennaert Nijgh

Nieuws

Nijghse vrouwen: een eigenzinnige ode aan Lennaert Nijgh (1945–2002)

Misschien doet de naam Lennaert Nijgh niet bij iedereen onmiddellijk een belletje rinkelen. Toch heeft hij in de tweede helft van de twintigste eeuw een schat aan Nederlandstalige liedjes geschreven, die vooral bekend werden in de uitvoering van Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh, Jasperina de Jong, Ramses Shaffy, Liesbeth List en Rob de Nijs.

Testament, Beneden alle peil, Het Land van Maas en Waal, Pastorale, Meester Prikkebeen, Pastorale, Malle Babbe, Wat geweest is, is geweest, Ik doe wat ik doe en Avond: allemaal voorbeelden van succesnummers die op Nijghs naam staan. Het zijn liedjes die in de loop der jaren stuk voor stuk beroemder werden dan hijzelf.

In 2015 zou Lennaert Nijgh precies 70 jaar zijn geworden. De beroemde tekstschrijver laat een uniek en indrukwekkend repertoire achter dat zonder enige twijfel tot het beste van het Nederlandstalige lied mag worden gerekend.

Eind 2002 stierf Lennaert Nijgh op 57-jarige leeftijd.

Boudewijn de Groot

De meeste roem vergaarde hij met Boudewijn de Groot, met wie hij al op de middelbare school in Haarlem bevriend raakte en met wie hij samen zijn eerste liedjes componeerde. Ze versierden een platencontract bij Phonogram.

Dat Boudewijn de Groot in de jaren ‘60 en ‘70 zoveel successen heeft geboekt, heeft hij zeker mee te danken aan de teksten van Nijgh. Hun eerste hit was Meisje van 16. Later volgden nog grote hits als Welterusten Meneer de President, Het land van Maas en Waal, Testament en Meester Prikkebeen. Eind jaren ‘60 groeiden de twee uit elkaar. In 1973 werd de samenwerking weer hervat met de lp Hoe sterk is de eenzame fietser met veel succes.

In 1999 werden L. Nijgh en B. de Groot geridderd.

Ook succes bij andere artiesten

Nijgh schreef niet exclusief voor Boudewijn de Groot. Ook Rob de Nijs (Malle Babbe), Astrid Nijgh (Ik doe wat ik doe), Liesbeth List en Ramses Shaffy (Pastorale), en tal van andere artiesten namen zijn liedjes op.

Nijghse vrouwen

Astrid Nijgh (contra-alt) wordt in deze voorstelling geflankeerd door drie Vlaamse topzangeressen: Riet Muylaert (Jackobond), Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman. Deze vier dames nemen u mee op een nostalgische trip doorheen het repertoire. Tussen de liedjes door trakteert Astrid Nijgh het publiek op een smakelijke manier op anekdotes uit het artistieke milieu uit de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw.

Het programma schitterde al eerder op grote festivals als de Gentse feesten en Dranouter.

De pers is alvast enthousiast.

Nijghse vrouwen ontroerde en sleepte de volle schouwburg mee in de dromen van Lennaert Nijgh. Astrid laat lachen, doet misschien zelfs huilen. En dat is precies wat Lennaert Nijgh met zijn teksten voor ogen had.” Het Belang van Limburg

Een intieme ode aan Lennaert Nijgh’ De Standaard

Kaarten te koop?

- Bij de onthaalbalie in het Aartselaarse Cultureel Centrum ‘t Aambeeld de dag zelf: 25 euro (verkoop vanaf 14.15 uur)

- In voorverkoop kost een kaart 20 euro. Kaarten kunnen in voorverkoop worden besteld bij:

Vera Smedts: 0488 42 47 59 – vera.smedts@telenet.be

Bart De Feyter: 0475 83 98 18 – bart.de.feyter@pandora.be

Na betaling op rekening van Marnixring Max Wildiers: BE95 7350 0243 2058 worden de kaarten ter beschikking gelegd in het Aartselaarse Cultureel Centrum ’t Aambeeld (vanaf 14.15 uur).

Deze voorstelling wordt georganiseerd door Marnixring Max Wildiers. De opbrengst zal worden besteed aan een goed doel.

Beeld: de Nijghse vrouwen, met vooraan op de stoel Lennaert Nijgh, die nu 70 jaar zou zijn geworden

 
De voorstelling vindt plaats op ZONDAG 16 OKTOBER 2016 om 15 UUR in het Cultureel Centrum ’t Aambeeld in Aartselaar, della Faillelaan 34. Er is ruime parkeergelegenheid vlakbij.
Afbeelding