Afbeelding

Nieuwe incubator Darwin voor kennisintensieve start-ups in onze provincie

Nieuws
NIEL - Op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel is incubator Darwin officieel geopend door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters, gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé en de rector van UAntwerpen Alain Verschoren. In het nagelnieuwe gebouw kunnen prestarters, starters en spin-offs terecht die actief zijn in IT, life en environmental sciences. Ze beschikken er over flexplekken of modulaire kantoor- en laboruimtes, krijgen administratieve ondersteuning en doen een beroep op de kennis en expertise van UAntwerpen en een netwerk aan specialisten. De slimme combinatie van kennisclustering, inspirerende architectuur, professionele ondersteuning en een vlotte bereikbaarheid op de as Antwerpen-Brussel, is uniek voor Vlaanderen.
 
Incubator Darwin bestaat uit 1500m² aan flexibele, bemeubelde kantoor- en laboruimtes en 900m² aan gemeenschappelijke faciliteiten zoals een lunchcorner, vergaderruimtes en een auditorium. Starters kunnen er terecht tegen een marktconforme prijs en met flexibele contracten. Wat Darwin bijzonder maakt, is dat jonge ondernemers er een beroep kunnen doen op een netwerk van specialisten rond thema’s als fiscaliteit, subsidies, wetgeving, IP en HR. Hierdoor kunnen ze zich volledig op hun core business richten. Ook in de interactie tussen collega-ondernemers met verschillende achtergronden en ervaringen ligt een meerwaarde.
UAntwerpen is de geprivilegieerde kennispartner. Ondernemers in Darwin kunnen bijvoorbeeld onderzoek uitbesteden aan een universitaire onderzoeksgroep of gebruikmaken van hoogtechnologische onderzoeksapparatuur. Door die sterke band met de universiteit kan Darwin uitgroeien tot een ontmoetingsplaats tussen onderzoekers en ondernemers. De universiteit wil meer en meer participeren in bedrijven. Jean-Pierre Timmermans, voorzitter onderzoeksraad UAntwerpen: ‘Als universiteit worden wij onder meer beoordeeld op het innovatieve karakter en de valoriseerbaarheid van data uit ons onderzoek. Met vijftien nieuwe spin-offs de laatste vijf jaar doet UAntwerpen het heel goed op dat vlak.’
Ontwikkelaar van het terrein en drijvende kracht achter dit gebouw is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen. Luc Broos, algemeen directeur POM Antwerpen: ‘Life en environmental is al jaren een industrieel speerpunt van de universiteit en bedrijven in de provincie. Daarnaast is er de laatste jaren een mooie portfolio aan IT-expertise opgebouwd. Met incubator Darwin willen we deze kennis en expertise verder uitbouwen en versterken.’ Met life en environmental sciences worden alle kennisondernemingen bedoeld die met hun onderzoek kwalitatief bijdragen aan een positieve impact op de natuur, het leefmilieu, de volksgezondheid, de voedselketen en de technologische sector. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), tevens voorzitter POM Antwerpen: ‘De POM focust sterk op het aantrekken, ondersteunen en verankeren van bedrijvigheid. Het voorbije decennium ontwikkelde POM Antwerpen 32 hectare op verschillende plekken in de provincie. Goed voor de vestiging van 55 bedrijven die samen instaan voor zo’n 2000 werknemers.’
Incubator Darwin maakt deel uit van het Wetenschapspark in Niel. Ondernemers die de incubator ontgroeid zijn, kunnen terecht in doorgroeigebouw Archimedes. Ze kunnen er grotere kantoorruimtes huren en een beroep doen op de faciliteiten van Darwin, maar hebben geen nood meer aan de operationele ondersteuning. Momenteel zijn vijftien bedrijven op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen gevestigd. Is het tijd geworden om een eigen gebouw te betrekken? Dan kunnen ondernemers een kavel op de campus kiezen en hun gebouw neerzetten met ondersteuning door POM Antwerpen.
Foto: © Provincie Antwerpen
EM